Kina ima sve više problema

Izvor: B92, 28.Sep.2021, 08:30

Kina ima sve više problema

Peking -- Kineska državna kompanija za distribuciju električne energije objavila je da će domaćinstvima koja su ostala bez struje podmiriti "osnovne" potrebe.

Ova azijska zemlja ima sve veće probleme sa snabdevanjem strujom.

Ključni industrijski centri na istoku i jugu Kine već nedeljama muku muče sa nestašicom električne energije i tesnim snabdevanjem ugljem, podseća Rojters.

Nestašica struje zaustavila je proizvodnju u mnogim fabrikama, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << one koje snabdevaju Epl i Teslu, a veliki proizvođači uglja sastali su se prošle nedelje kako bi pokušali da reše probleme i ograniče povećanje cena.

Kina odustala

Kina je najveći svetski potrošač energije i izvor stakleničkih gasova i procenjuje se da će njene emisije ugljenika dosegnuti vrhunac do 2030. godine, a do 2060. želi ih svesti na nulu.

Kako bi ostvario klimatske ciljeve, Peking je obećao da će ove godine smanjiti energetsku intenzivnost za tri odsto, a pokrajinske vlasti postrožile su kontrolu ograničenja u proteklim mesecima, budući da je samo 10 od 30 regiona ostvarilo energetske ciljeve u prvoj polovini godine.

Nadzor potrošnje

Tesno snabdevanje ugljem i pooštravanje standarda za emisije štetnih gasova naštetili su industrijskoj proizvodnji u nekoliko regiona, a u poslednje vreme osećaju ih i domaćinstva na severoistoku zemlje, prenosi Index.

Glavni kineski distributer poručio je u ponedeljak da će intenzivirati distribuciju iz cele mreže i pobrinuti se da svi generatori budu iskorišćeni.

Radna snaga pada s nogu: Kina želi da ublaži "996" - rad od 9 do 21 sat, šest dana nedeljno

Planiraju da iskoriste i potencijal za isporuke struje iz međuregionalnih mreža, paralelno pojačavajući nadzor potrošnje električne energije i osiguravajući podmirenje potreba građana.

Tim merama, kako kažu, osiguraće osnovne potrebe domaćinstava za električnom energijom i "dati sve od sebe" kako bi se izbegao prekid snabdevanja.

Ozbiljan manjak

Udar na domaćinstva i ostale korisnike izvan industrije vremenski se poklopio sa padom noćnih temperatura blizu nule u najsevernijim kineskim gradovima.

Nacionalna energetska uprava (NEA) poručila je kompanijama za ugalj i zemni gas da osiguraju dovoljno snabdevanje energijom kako bi domaćinstva mogla da se greju u zimskom razdoblju.

Kina hoće da ih "sahrani": "Ilegalno je"

Pokrajina Liaoning saopštila je da se proizvodnja struje značajno smanjila od jula, a manjak u snabdevanju dosegao je prošle nedelje "ozbiljan nivo", proširivši režim smanjenog snabdevanja i na domaćinstva.

Racionalizacija potrošnje sprovodi se od prošle nedelje u vreme najvećih gužvi u mnogim delovima severoistočne Kine, a stanovnici gradova, uključujući Čangčun, rekli su da do prekida u snabdevanju strujom dolazi ranije i da traju duže, izvestili su državni mediji.

Nervoza u raznim sektorima

Nestašice struje izazivaju nervozu na kineskim tržištima u trenutku kada druga najveća ekonomija sveta već pokazuje znakove usporavanja, uz probleme koje izazivaju ograničenja u tehnološkom i sektoru nekretnina i prezaduženi nekretninski džin Evergrande.

Najmanje 15 kineskih kompanija izvestilo je berze o prekidima proizvodnje zbog ograničenja u isporuci struje, dok je više od 30 kompanija, sa deonicama uvrštenim na tajvanskim berzama i poslovanjem u Kini, obustavilo rad kako bi ispoštovale ograničenja.

Kina odlučna: Ne

Industrija čelika, aluminijuma i cementa takođe je teško pogođena rezovima u snabdevanju, pri čemu je obustavljen rad oko sedam odsto kapaciteta u proizvodnji aluminijuma, a 29 odsto u proizvodnji cementa, napisali su u ponedeljak u belešci klijentima analitičari banke Morgan Stenli.

Pogođeni su i proizvođači hemikalija, boja, nameštaja i soje, a u Morgan Stenliju nagađaju da bi sledeći na redu mogli biti proizvođači papira i stakla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.