Kina i Srbija delaju: U Borči niče park budućnosti

Izvor: B92, 11.Jan.2018, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina i Srbija delaju: U Borči niče park budućnosti

Srbija i Kina će učiniti sve da se početak izgradnje srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči ubrza.

To je konstatovano na sastanku ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ambasadora Kine Li Mančanga.

Kako je saopšteno iz Popovićevog kabineta, detalji komercijalnog ugovora o izgradnji industrijskog parka će biti definisani u razgovorima sa partnerima iz kineske državne kompanije "Čajna road end bridž korporejšn" (CRBC), koja je zadužena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za realizaciju ovog projekta sa kineske strane.

"U najkraćem mogućem roku osnovaćemo zajedničko preduzeće kojem će biti poverena realizacija izgradnje industrijskog parka u Borči", rekao je Popović i izrazio očekivanje da će izgradnja parka započeti tokom ove godine.

Popović je naveo da Srbija želi u što većoj meri da se oslanja na iskustva Kine u izgradnji inovacione infrastrukture.

"Želimo da razvijamo koncept industrijskih parkova po uzoru na parkove u Kini. Imamo talentovane mlade inženjere, jaku univerzitetsku bazu, inovacionu zajednicu koja se ubrzano razvija, a uz to vodimo državnu politiku koja inovacijama pridaje strateški značaj", rekao je resorni ministar istakavši da Srbija ima potencijal da postane regionalni "hab" za inovacije u okviru inicijative "Pojas i put".

Prema Popovićevim rečima, Industrijski park u Borči prostiraće se na 320 hektara i u njemu će raditi više od hiljadu domaćih i stranih inovacionih kompanija. Prema studiji izvodljivosti, planirano je da investicija u ovaj park bude vredna 300 miliona evra i da u njemu bude zaposleno više od 10.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.