Kina hoće da prigrli i Hrvatsku

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jul.2017, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina hoće da "prigrli" i Hrvatsku

Kina je i dalje ozbiljno zainteresovana za privrednu i trgovinsku saradnju sa Hrvatskom i nastavlja da ohrabruje svoje kompanije da ulažu u nju, prenose agencije.

Oni su pozvali hrvatsku Vladu da ponudi investicione projekte i snažnije podrži inicijativu 16+1 koja, uz Hrvatsku, obuhvata još 15 zemalja srednje i istočne Evrope s kojima Kina želi da ojača ekonomske veze.

. Razmijenili smo informacije sa hrvatskom Vladom i njenom ambasadom u Pekingu, a posetili smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i nekoliko izvanrednih hrvatskih preduzeća. Videli smo da postoji veliki potencijal za saradnju u investiranju - rekao je Hini Ćin Jing, glavni izvršni direktor Fonda SINO-CEE (Kina - Srednja i Istočna Evropa), teškog 13 milijardi evra, koji je Kina pokrenula kako bi finansirala projekte u tom delu Evrope.

Fond je osnovan u novembru prošle godine u Rigi za vreme petog samita inicijative 16+1, a radi se o investicionom fondu s privatnim kapitalom, državnom pomoći, komercijalnim delovanjem i tržišnom orijentacijom.

Glavni ulagač je kineski bankarski div Industrijska i komercijalna banka Kine (ICBC), koja je fondu doprinela sa 10 milijardi evra. Radi se o jednoj od najvećih svetskih banaka po tržišnoj vrednosti, a ima filijale u više od 30 zemalja sveta.

Neke zemlje, kao što su Poljska, Češka i Letonija, već su potpisale memorandume razumevanja o njihovom uključenju u Fond. Čelnici Fonda posetili su Hrvatsku tri puta.

- Nadamo se da će se uskoro postići značajan napredak u saradnji s Hrvatskom. Imamo dobre odnose, ali na vašoj je Vladi da odluči šta želi. Ponudili smo neke projekte, ali veliki projekti ne zavise od investitora već od lokalne vlasti i o tome šta ona želi - kaže Ćin Jing.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.