Kina eksploatiše naftu u Iraku?

Izvor: B92, 22.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina eksploatiše naftu u Iraku?

Bagdad -- Irak i Kina će naredne sedmice potpisati sporazum o eksploataciji naftnog nalazišta Ahdab, vrednog 1,2 milijarde dolara.

Sporazum je otkazan posle invazije 2003. godine, a procenjuje se da je kapacitet polja milijardu barela nafte. Bivši režim Sadama Huseina je, uprkos sankcijama UN koje su ograničavale neposredno poslovanje sa iračkom naftnom industrijom, potpisao sporazum 1997. godine sa državnom Kineskom nacionalnom petrolejskom korporacijom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Sporazum je dao Kinezima koncesije za eksploataciju nalazišta Ahdab, na bazi podele produkcije, tokom 22 godine.

Novi ugovor će biti sporazum o uslugama, na osnovu koga Kina neće biti partner u profitu već će biti plaćena za svoj rad. Biće to prvi petrolejski posao iz Sadamove vladavine koji će potvrditi nova iračka vlada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.