Kina dominira, od nje sve zavisi

Izvor: B92, 18.Maj.2023, 17:26

"Kina dominira, od nje sve zavisi"

Kina dominira u proizvodnji baterija za električna vozila i zavisnost od kineskih kompanija je velika, rekao je za dpa direktor Dajmler-Traka Martin Daum.

Dajmler-Trak proizvodi kamione, autobuse i druga komercijalna vozila.

"Kineske kompanije već imaju patente, komponente i sirovine", rekao je Daum.

Svetskim tržištem Kina dominira sa 80 odsto. Uvek je teško, dodao je, kada se zavisi od jedne jedine zemlje.

"I mi ćemo sigurno, uz pomoć partnera, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imati svoju proizvodnju baterija, iako nešto kasnimo za proizvođačima putničkih vozila", rekao je Daum.

Ali i iza kooperanata stoje kineski patenti. A kad sami proizvodite baterije, opet nedostaju komponente, naveo je.

"Nikada nećemo biti energetski samodovoljni. Nemačka je uvek uvozila veliki deo svojih energetskih potreba – zašto bi se to odjednom promenilo, posebno kod zelene energije? Vodonik može da se dobije iz mnogih izvora", rekao je direktor Dajmler-Traka.

Kompanija namerava da u drugoj polovini ove decenije počne sa prodajom vozila sa gorivnim ćelijama, koje za pogon koriste vodonik, a kao produkt sagorevanja izbacuju čistu vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.