Kina: Tržište elektrocentrala?

Izvor: B92, 08.Jul.2012, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Tržište elektrocentrala?

Kina, najveći svetski zagađivač životne sredine i najveći potrosač fosilnih goriva namerava da poveća upotrebu obnovljivih vidova energije u narednih pet godina

Oko 40 odsto svetskog rasta obnovljive energije za čiju proizvodnju se koristi snaga vode, vetra, sunčeva toplota, do 2017. dolazeći iz Kine, objavljeno je u izveštaju Međunarodne organizacije za energiju (AIE).

Takav tempo razvoja zelene energije u Kini biće pet puta intenzivniji nego u SAD, sedam nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Indiji, osam u Nemačkoj ili deset puta intenzivniji nego u Francuskoj.

Očekuje se da će do 2017. u Kini biti izgrađeno dodatnih 710 gigavat kapaciteta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Inače, 270 GW su ekvivalent za 170 najmoćnijih nuklearnih reaktora.

U SAD će se do 2017. proizvoditi 56 dodatnih GW "zelene" električne energije, u Indiji 39, a u Nemačkoj i Brazilu po 32 .

"Kina će postati tržište za razvoj elektrocentrala, veće od evropskog", konstatovao je direktor za razvoj tržišta za proizvodnju energije Didijer Hisen.

Prošle godine sedam od deset svetskih proizvođača foto-ćelija za proizvodnju struje i svaki četvrti proizvođač energije na snagu vetra bili su iz Kine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.