Kimova bomba nije zatresla samo zemlju

Izvor: B92, 06.Jan.2016, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kimova bomba nije zatresla samo zemlju

Peking/Tokio -- Većina akcija na azijskim berzama registrovala je danas gubitak vrednosti, dok su jedino kineski berzanski indeks porasli.

Skok u Kini je usledio posle izveštaja da je zvanični Peking potrošio milijarde dolara na kupovinu deonica koje su u prva dva dana trgovanja 2016. godine pale za preko sedam odsto.

Južnokorejska valuta von je oslabila prema dolaru nakon što je Severna Koreja objavila da je izvela probu hidrogenske borbe, što je, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komentariše agencija Frans pres, imalo ne tako velikog uticaja na regionalne berzanske indekse.

Šangajski kompozitni indeks je najzad registrovao rast, od 2,3 odsto na 3.361,84 poena, nakon što je centralna banka Kine "ubrizgala" sredstva u oslabljeni finansijski sistem.

Stručnjaci smatraju da su ta sredstva iskorišćena za povećanje vrednosti akcija i radi sprečavanja ponavljanja berzanske krize od letos, kada je vrednost tržišta kapitala "zbrisana" za više hiljada milijardi dolara.

Ostali berzanski indeksi u Aziji nastavili su da beleže pad, pogođeni novom rundom slabih ekonomskih vesti iz Kine, padom cena nafte i rastućim tenzijama na Bliskom istoku.

Tokijski indeks je oslabio za 1,0 odsto, jer su izvoznici bili pogođeni snažnim jenom, hongkonški indeks je takođe pao u istom procentu, sidnejski za 1,2 odsto, a indeks Tajpej za 1,1 odsto.

Kineski regulatori su u ponedeljak primenili mehanizam takozvanog "automatskog osigurača", kako bi sprečili veće nestabilnosti na berzama, nakon što su akcije rano ujutru potonule 7,0 odsto zbog loših podataka o proizvođačkoj aktivnosti i slabljenja juana.

Seulski indeks je danas oslabio 0,3 odsto, dok je južnokorejski von pao na 1.195,45 vona za dolar, navodi Frans pres.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.