Kažnjen jer su mu ovce jele so s Todorićeve njive

Izvor: B92, 15.Dec.2016, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kažnjen jer su mu ovce jele so s Todorićeve njive

Poljoprivrednik iz Hrvatske kažnjen jer su mu ovce pojele so s oranice koja je u vlasništvu najbogatijeg čoveka na Balkanu: "Oni su oni, znate kako to ide"

“Četrdeset godina imam ovce i nikad u životu mi se ovo nije dogodilo. Ne znam šta bih vam rekao, ne znam uopšte kako su izračunali koliko su moje ovce pojele toliko te soli. Ovce jesu moje, ja od toga ne bežim, ali .. . Mislim, pa ovce ni ne jedu kalijumovu so. A da vam i ne pričam da su u međuvremenu, otkad su oni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to posipali, padale kiše i sigurno se deo te soli i isprao. Ne znam još šta ćemo ... a moraćemo da platimo. Oni su oni, a mi smo mi, znate već kako to ide ... ", ispričao je Čedomir Ubavić, stočar iz Baranje.

On je, po sudskoj presudi, dužan firmi Belje d.d. Ivice Todorića da isplati 12.202,68 kuna, sa zateznim kamatama od 2013. i nešto manje od pet hiljada sudskih troškova jer su - njegove ovce za manje od tri sata navodno polizale svaka po 12 kilograma kalijumove soli sa Todorićeve oranice na kojoj je trebalo da se seje šećerna repa.

"Nije mi uopšte jasno kako su to izračunali, ne znam zašto me nisu zvali kad su se radila ta veštačenja, ma, kažem vam, uopšte ne znam šta bih rekao ... Žalili se jesmo, sud je prvo uvažio žalbu, ali sad je presuda pravosnažna i to je to ", kaže Ubavić.

Naknadu koju će po svemu sudeći morati da plati Belju teško mu je da izračuna budući da sadrži i zatezne kamate, ali u svakom slučaju prilično će uzdrmati finansijsku konstrukciju porodice koja od ovaca živi. Kobnog dana, 11. oktobra 2013. Čedomir je kao i obično, pustio ovce na ispašu. Mesto radnje - nedaleko od mesta Ciglane, u opštini Popovac.

"Tamo su bili poželi žito, bilo je nešto korova i ovce su išle tamo. Ali, jedan iz Belja je zvao policiju, policija je izašla na teren, napravila zapisnik, šta će ...", nevoljno se priseća stočar.

Po policijskom zapisniku, Belje je podiglo tužbu za naknadu štete, na ime pojedene soli sa površine od 15,57 hektara, a što su dokazali dokumentacijom da je so stvarno bačena. Na tu oranicu Todorićevi iz Belja potrošili su 3.612 kg kalijumove soli, a sudski veštak je izračunao da je cena te soli i utrošenog rada onih 12.202,68 kuna s početka teksta, piše Indeks.

Po toj računici, svaka od 300 ovaca pojela je nešto više od 12 kilograma soli. Za tri sata. U svakom slučaju, bitno je da su mu - nakon tolike soli - uopšte i sve ovce na broju budući da je kalijumova so u toj količini otrovna, piše portal.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.