Izvor: B92, 10.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazne za neobrađivanje zemlje

Novi Sad -- Predlogom Zakona o poljoprivrednom zemljištu vlasnici ili korisnici koji ne obrađuju svoju zemlju biće novčano kažnjeni.

Kazne su predviđene i za one koji poljoprivredno zemljište ne koriste za poljoprivrednu proizvodnju. Mišljenja zemljoradnika su podeljena po pitanju valjanosti ovog predloga, ali su oni sa kojima smo razgovarali složni u jednom: ako država kažnjava, trebala bi na neki način i da pomogne poljoprivrednicima, pošto niko namerno ne ostavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neobrađenu zemlju, već to čini zbog besparice.

Glavni i odgovorni urednik magazina "Poljoprivrednik" Čedomir Keco smatra da nije ispravno da se prvo uvode sankcije, a nakon toga stimulacije, već da treba raditi obrnuto: "Nije dobro da se represijom reguliše korišćenje zemljišta. Suština je da se podsticajnim merama i drugom zakonskom regulativom od strane države podstiče korišćenje zemljišta a ne da se uvode kazne".

S druge strane, državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović objašnjava da obradivo zemljište ne može ostati neobrađeno. "Oni koji ne mogu obrađivati zemlju mogu je dati u zakup, tako da će svakako ostvariti veći prihod nego ako im zemlja stoji neobrađena", kaže Golubović: "Država želi da stimuliše vlasnika zemljišta da zasnivaju proizvodnju na zemljištu čiji su vlasnici a s druge strane želimo da omogućimo onim koji mogu da obrađuju zemljište da to zemljište obrađuju. Ako ne rade u nekom vremenskom periodu, to će zemljište biti dato drugom na obradu, a vlasnik dobija rentu".

Predlog zakona predviđa i da fizička lica, ubuduće, mogu po tržišnim cenama zakupiti obradivu zemlju koja je u vlasništvu države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.