Katastru pala dupla cena

Izvor: Večernje novosti, 05.Jul.2013, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katastru pala dupla cena

GRAĐANI kojima hitno treba neka usluga Republičkog geodetskog zavoda uskoro neće moći da je dobiju preko reda. Član Uredbe o visini naknade za korišćenje podataka premera i katastra koja je dozvoljavala da se uviđaj na terenu ili bilo kakve izmene u katastru obave preko reda ako se plati duplo veća naknada, proglašene su neustavnim. Ustavni sud je ocenio da se građani čiji se zahtevi rešavaju prioritetno, stavljaju u povlašćeni položaj u odnosu na druge, zbog čega je povređeno načelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << zabrane diskriminacije. To što ne postoje odredbe koje definišu u kojim je konkretnim slučajevima i iz naročito opravdanih razloga, potrebno dati nekim građanima podatke preko reda, uskraćuje prava onih koji su podneli zahteve pre njih. Pogotovo ako se ima u vidu Zakon o državnom premeru i katastru prema kome se svojina i druga stvarna prava stiču, prenose i ograničavaju upisom u katastar. Sporan član Uredbe, naime, onemogućava građanima jednak pristup Republičkom geodetskom zavodu od čega može da zavisi i sticanje njihovih imovinskih prava.CENOVNIK * Upis hipoteke košta 9.908 dinara, plus 0,2 odsto vrednosti potraživanja * Brisanje hipoteke je 3.326 dinara * Kartiranje objekta na katastarskom planu do 100 m2 staje 1.618 dinara * Upis imaoca prava - 8.252 dinara Sudije US smatraju i da se posebnim propisima ne može otežavati položaj pojedinih kategorija građana prilikom ostvarivanja njihovih prava i interesa. - Naprotiv, mora se voditi računa da to ne bude na štetu prava i pravnih interesa drugih građana niti u suprotnosti sa zakonom - zaključio je US. - Kada je reč o efikasnosti rada organa javne vlasti, US ističe da se ono ne može ostvarivati na štetu građana. Dužnost je organa da obezbedi kvalitetno ostvarivanje i zaštitu prava i pravnih intresa na jednak način za sve građane, a naročito kada je u pitanju zaštita prava svojine s obzirom da je država obavezna da obezbedi efikasno ostvarivanje zaštite prava pojedinaca.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Katastru pala dupla cijena

Izvor: Capital.ba, 06.Jul.2013, 08:55

BEOGRAD, Građani Srbije kojima hitno treba neka usluga Republičkog geodetskog zavoda uskoro neće moći da je dobiju preko reda. Član Uredbe o visini naknade za korišćenje podataka premjera i katastra ..

Nastavak na Capital.ba...

Neustavna odredba o prioritetnim predmetima po duploj tarifi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2013

Ustavni sud proglasio je neustavnom odredbu Uredbe o visini naknade za korišćenje podataka premera i katastra i pružanje usluga Republičkog geodetskog zavoda kojima se strankama, koje plate duplu naknadu propisanu tarifom, omogućava prekoredno rešavanje predmeta, objavljeno je na sajtu suda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.