Izvor: B92, 13.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katastrofalna suša

Beograd -- Ova godina, zbog suše, spskim poljoprivrednicima neće doneti dobre prinose.

Sigurno je da će najviše štete biti u Vojvodini gde je intenzivna proizvodnja najrazvijenija ali slabi prinosi mogu da mnogo više pogode oblast centralne i južne Srbije gde su poljoprivrednici siromašniji.

U toku aprila meseca na njive je palo osam puta manje kiše nego što je uobičajeno. Za useve pod kukuruzom koji zauzimaju najveći deo površina, ovakav nedostatak padavina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << baš posle setve kada biljke klijaju bio je katastrofalan.

Na primer, u Loznici je kukuruz posejan na svega 86% planiranih površina – a na čak 20 procenata će morati da bude sejan ponovo. U Prokuplju kukuruz koji je posejan još drugog aprila tek je počeo da niče posle nedavnih slabih kiša. Međutim, za useve pod žitom je već kasno.

Iako su naizgled ratari najpogođeniji – najviše štete će pretrpeti stočari. Cene deteline i kukuruza su dostigle rekordan nivo ove godine. Opstanak mnogih manjih poljoprivrednika biće doveden u pitanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.