Kašnjenje i sporost razlozi pada na Duing biznis listi

Izvor: N1 televizija, 01.Nov.2018, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kašnjenje i sporost razlozi pada na Duing biznis listi

Trojka od Američke privredne komore, a od Svetske banke opomena - pet mesta lošije na Duing biznis listi. Zašto je to tako?

Izvor: N1

Lanjski skok na Duing biznis listi Svetske banke zvaničnici su iskoristili da se pohvale, ali su izbile i pojedine trzavice oko toga ko je najzaslužniji.

Ove godine, umesto pohvala - objašnjenja.

"Uvek je vlada adresa...Mi smo ti koji vodimo proces. Mi smo ti koji organizujemo proces, mi smo ti i koji smo odgovorini >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i kad je dobro i kad je manje dobro", izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

"Moram da kažem da sam razočarana. Mi smo napredovali u ukupnom skoru, ali je činjenica da nas je pet država preteklo. Lekciju koju ja treba da izvučem, cela Vlada Srbije, ali i svi kao Srbija, je da je važno šta radite, ali isto tako i koliko brzo radite", kazala je premijerka Ana Brnabić.

Zašto je Srbija nazadovala i sa 43. završila na 48. mestu, ministarka je objašnjavala i pred članovima Američke privredne komore.

"Mi jesmo napredovali, ali su neki drugi bili mnogo brži od nas. Na kraju krajeva, ovde sede poslovni ljudi i vrlo dobro znaju da niti se ima mnogo vremena, niti smemo sebi da dozvolimo, jer svako stajanje ili mali pomaci mogu biti koraci unazad", rekla je Mihajlović.

A zbog čega su drugi brži od nas?

"Verujem da su svi mogli da rade u svim resorima brže. Mogao je da se neki zakon donese dva tri meseca ranije, a donet je u maju, a imate merenje Svetske banke koje ide od novembra do juna sledeće godine. Dakle, mogao je Zakon o katastru, bio je spreman i u novembru 2017. pa je donet u maju 2018, dakle to nije smelo da se desi - to su stvari koje ćemo ispraviti", dodala je.

Direktorka AmChama kaže da ne poznaje metodologiju Duing biznis liste, ali prepoznaje pojedine simptome karakteristične za državni aparat.

"To je kašnjenje, sporost, možda neke stvari koje treba da uradimo ne radimo dovoljno brzo, nego prosto se to iz različitih razloga odugovlači, oteže. Kasnimo za drugima, kasnimo i za onim što su naše realne mogućnosti", ocenila je Jelena Pavlović iz AmChama.

Profesor Milojko Arsić kaže da promena na Duing Biznis listi nije toliko značajna, koliko loše pozicije Srbije na drugim listama, poput liste o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma.

"To je jedna od brojnih informacija koje on koristi, on gleda i nju, ali neke druge liste i gleda i druge načine da dođe do relevantnih informacija....Ona obuhvata neke važne segmente poslovanja, ali ponekad dovodi do nekih malo neobičnih rezultata prema kojima su uslovi poslovanja u Makedoniji ili Gruziji bolji nego u Nemačkoj. Malo bi ko poverovao u to", kazao je Arsić.

Kaže i da vrlo precizni kriterijumi i upiti Duing Biznis liste stvaraju mogućnost i za prilagođavanje pojedinih odgovora zarad boljeg rezultata.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Zbog čega je Srbija pala na Duing biznis listi Svetske banke?

Izvor: N1 televizija, 01.Nov.2018

Trojka od Američke privredne komore, a od Svetske banke opomena - pet mesta lošije mesto na Duing biznis listi. Zašto je to tako? Pogledajte u prilogu Vojislava Stevanovića:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.