Izvor: B92, 20.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kartice, sa kamatom i provizijom

Beograd -- Prilikom plaćanja karticama, banke osim što naplaćuju kamate od građana, uzimaju i proviziju od trgovaca.

Promet plastičnim novcem u trgovinama, restoranima, benzinskim pumpama prodavce košta od 0,8 do 3,5%. Visina provizije zavisi od vrste kartice, ostvarenog prometa, ali i od delatnosti kojom se trgovina bavi.

Od kako su ukinuti čekovi sve više ljudi kupuje na kartice. Potrošačima je lakše da belu tehniku kupe plastičnim novcem jer tako plaćanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može da se odloži na više mesečnih rata. Ali za trgovce, kupovina plastičnim novcem znači da će uplatu dobiti tek kroz nekoliko dana.

Visina provizije koja se naplaćuje bankama zavisi od vrste kartice, od delatnosti kojom se prodavci bave, kao i od ostvarenog prometa. Tako je na primer, niža provizija za plaćanje na benzijskoj pumpi i u apoteci, a viša u restoranima i hotelima. Banke u prodavnicama instaliraju POS terminale koji prihvataju Dinu, Maestro, Vizu, Amerikanekspres i druge kartice.

U bankama objašnjavaju da svugde postoji provizija, a sad kolika će bit zavisi od dogovora kaonkretne banke koja instalira POS aparate kod trgovaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.