Karfur spaja regionalne igrače?

Izvor: B92, 15.Mar.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karfur spaja regionalne igrače?

Sarajevo -- Ulaskom na tržište regiona francuski trgovački lanac Karfur (Carrefour) ubrzaće ukrupnjavanje tržišta u sektoru trgovine i doneće nove standarde.

Eksperti za trgovinu ocenjuju da će se pozitivni efekti ulaska Karfura meriti po tome da li će ispuniti obećanje o 95 posto učešća domaćih proizvoda na svojim policama.

Ivica Krešić, direktor u Odeljenju za finansijsko savetovanje konsultantske kuće "Diloit" iz Zagreba, smatra da će Francuzi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubrzati ukrupnjavanje tržišta u sektoru trgovine, ali ne veruje da će to podstaći tri najveća regionalna igrača - slovenački Merkator, hrvatski Konzum i srpsku "Deltu" na povezivanje.

"Izglednije je da će doći do ukrupnjavanja kroz stvaranje nekoliko povezanih grupacija oko ova tri trgovačka lanca, i još oko nekih italijanskih, austrijskih i nemačkih lanaca. Primer za to je nedavno preuzimanje 'Getroa' od strane 'Merkatora'. U svakom slučaju, prostora za dalju konsolidaciju ima i nema većih izgleda za dugoročni opstanak malih trgovaca ukoliko se bar delomično ne udruže u interesne grupacije s većim trgovcima u pogledu nabavke i distribucije", naglašava Krešić.

Dodaje da će se u svakoj od zemalja bivše Jugoslavije profilirati od pet do sedam većih maloprodajnih grupacija koje će voditi glavnu reč i koje će zasigurno imati regionalnu, a ne samo nacionalnu prisutnost.

Krešić navodi i da će promene na tržištu maloprodaje ulaskom Karfura biti značajne. "Karfur će najverovatnije doneti i najbolje svetske standarde u područjima marketinga, logistike, odnosa prema kupcima i dobavljačima", kaže Krešić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.