Izvor: Blic, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanjevac: Jedan evro realno treba da bude 120 dinara

Realan devizni kurs trebalo bi da iznosi 120 dinara za jedan evro i do tog odnosa treba doći postepenim povećavanjem, ocenio je danas direktor Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Miloje Kanjevac. Srednji kurs evra prema zvaničnoj listi Narodne banke Srbije danas je 84,6776 dinara.



Kanjevac je na konferenciji za novinare rekao da to treba uraditi postepeno, da se u teškoj situaciji ne bi odjednom našli građani koji su uzeli kredite sa

Dupliran >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << spoljni dug Srbije

Ukupan spoljni dug Srbije povećan je za poslednjih sedam godina više od dva puta, sa 10,8 milijardi dolara u 2000. na 23,2 milijarde u septembru ove godine, tvrdi Kanjevac. On je rekao da se pri tome značajnio menjala i strukutura duga, pa je 2000. učešće državnog duga iznosilo 81,5 odsto, a privatnog sektora 18,5 odsto, dok je u septembru ove godine državno učešće opalo na 38, a privatnih preduzeća povećano na 62 odsto. Krajem 2006. ukupan spoljni dug iznosio je 19,6 milijardi dolara, pri čemu je državno učešće bilo 43,4 odsto, a privatnog sektopra 56,6 odsto.

deviznom klauzulom, jer će ako dođe do naglog skoka kursa, dug biti povećan i do 50 odsto, za koliko je sada precenjena domaća valuta.

Podsećajući da Narodna banka Srbije obuzdava inflaciju jačanjem dinara, Kanjevac je ukazao da je zbog toga na gubitku izvozna privreda, pa su manji izvoz, proizvodnja i zapošljavanje. On je dodao i da novčane doznake naših građana iz inostranstva, koje uobičajeno stižu pred Novu godinu, sada manje vrede, zbog zadržavanja kursa deviza.

Ekonomski analitičar Saša Đogović je ukazao da je na depresijaciju dinara do koje je došlo poslednjih dana, najviše uticalo to što su investitori počeli da se povlače sa berze i da akcije pretvaraju u evre. Kako je objasnio, tu je prisutan i psihološki faktor kod stanovništva koje u većim količinama kupuje evre, a padu vrednosti dinara doprineo je i bankarski sektor, jer je došlo do šticovanja kursa.

Dinar neznatno ojačao

Saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić ocenio je, u izjavi Tanjugu, da će dinar sutra ponovo ojačati u odnosu na evro, kao i da se ne očekuje nova intervencija NBS. Prema njegovim rečima, kurs evra samo je neznatno niži u odnosu na petak, jer je tog dana bila dominantna terminska trgovina, koja ne ulazi u obračun kursa.

Predsednik Udruženja menjača i vlasnik menjačnica "Pirana" Borislav Brujić izjavio je da je u toj menjačnici prodajni kurs evra 85,4 dinara, a kupovni 84,1 dinar. On je rekao Tanjugu da u petak i tokom vikenda nije bilo poremećaja u menjačkim poslovima, i da je bilo dovoljno i dinara i deviza, iako je ponuda evra bila nešto veća nego tražnja.

Posle prodaje četiri miliona evra na međubankarskom tržištu u četvrtak, centralna banka u petak nije intervenisala jer je ocenila da se tržište postepeno stabilizuje. Već u 14 sati u petak na međubankarskom deviznom tržištu kurs je bio 83 dinara za evro, što, prema NBS, pokazuje da akteri na deviznom tržištu očekuju stabilizaciju i jačanje dinara u narednim danima.

Centralna banka je u četvrtak, prvi put nakon 9. maja, intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu radi sprečavanja prevelikih fluktuacija kursa i uspostavljanja normalnog funkcionisanja tržišta.

Dinar je 29. oktobra dostigao rekordnu vrednost od 76,8093 dinara za evro, prema srednjem kursu NBS, nakon čega je počelo slabljenje, tako da je u petak, 30. novembra, kurs bio 84,754 dinara za evro.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.