Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanađani grade vetrenjače u Jagodini

Odbornici Skupštine opštine Jagodine doneli su danas odluku o izgradnji vetranjača koje će energiju vetra pretvarati u električnu energiju, a one će se graditi u saradnji sa firmom "Trilion Enerdži INS" iz Toronta u Kanadi.



Za taj projekat Ministarstvo rudarstva i energetike dalo je načelnu saglasnost 17. marta, a međusobna prava i obaveze Jagodine i firme "Trilion Enerdži INS" o pripremnim radnjama za izgradnju postrojenja bliže će se regulistai ugovorom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji će potpisati predsednik opštine Dragan Marković - Palma, rečeno je na sednici koja je sazvana po hitnom postupku.

U obrazloženju odluke navedeno je da je inicijativa za pristupanje izvođenju radnji za izgradnju potekla od kanadske firme polovinom februara. Reč je o najnovijoj tehnologiji za dobijanje struje od vetra koja će u tehnološko proizvodnom smislu suvereno vladati svetskim tržištom narednih nekoliko desetina godina.

"Srbija nema instalisanih kapaciteta za proizvodnju električne energije od vetra, a od evropskih zemalja samo države bivše SFRJ nemaju tu proizvodnju, izuzev Hrvatske, ali i tu je zanemarljiv proizvodni kapacitet", navedeno u obrazloženju.

Za Jagodinu i Srbiju to je investicija od izuzetnog značaja, kojoj se daje prioritet i iz razloga što se radi o izvoru energije bez negativnih ekoloških posledica, smatraju jagodinski odbornici. Oni tvrde da se kanadska firma opredelila za Jagodinu "zbog dinamičnog razvoja te opštine, koji nije ostao nezapažen ni u Kanadi, ali i zbog toga što strani partner smatra da će u Jagodini najefikasnije realizovati investiciju, imajući u vidu ažurnost nadležnih službi za izdavanje potrebnih odobrenja i dozvola".

Ugovor o izgradnju biće potpisan u maju u Kanadi, kada će se utvrditi i datum početka izgradnje vetrenjača i drugi detalji.

Jagodinska opština ne bi ulagala novac u taj projekat, ali bi dobijala oko 25 odsto profita.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kanađani grade vetrenjaču u Jagodini

Izvor: Poslovni magazin, 23.Apr.2008

Srbija nema instalisanih kapaciteta za proizvodnju električne energije od vetra, a od evropskih zemalja samo države bivše SFRJ nemaju tu proizvodnju, izuzev Hrvatske, ali i tu je zanemarljiv proizvodni kapacitetOdbornici Skupštine opštine Jagodine doneli su odluku o izgradnji vetranjača koje će...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.