Izvor: B92, 17.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamenje u džakovima đubriva

Beograd -- Posle suše koja je pogodila poljoprivrednike u Srbiji, Direkcija za robne rezerve odlučila je da, kao pomoć, obezbedi semensku pšenicu i 100 kilograma veštačkog đubriva po hektaru. Međutim, pored đubriva, u džakovima je bilo i kamenja. Pojedini poljoprivrednici prijavili su čitav slučaj inspekciji, ali su ostali su bez pomoći, a nekima je rečeno da se poklonu u zube ne gleda, odnosno da ne treba da se žale kada su đubrivo dobili džabe.

Slobodan Milinković >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz sela Babina Luka kod Valjeva, jesenas je primetio da da na njivama ostaje deo đubriva. Posle pokušaja da ih rastvori u vodi, shvatio je da mu u situ ostaje kamenje: "Primetili smo posle, kad smo bacali po njivi, da nije kao ovo đubrivo. Jesenas dok smo pekli rakiju, to smo probali, imali smo vremena i primetili da se slabije rastapa od ostalog đubriva."

Đubrivo na koje su se poljoprivrednici žale, proizvela je "Žitomedia" iz Kule. Direktor tog preduzeća Miomir Đukić odbacuje sve optužbe: "Nedvosmisleno tvrdim da naše đubrivo ne sadrži kamenčiće. Ono što možda liči na kamenčiće to je kalijum-hlorid, tako da je netačna informacija da je đubrivo imalo primese bilo kakvih komponenti koje nisu deklarisane ili koje ne odgovaraju standardima po JUS-u."

Na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, urađena je analiza pomenutog đubriva, o čemu je, za emisiju TV B92 "Znanje na poklon", govorio profesor Dragi Stevanović: "To su proste mešavine koje se prvi put pojavljuju na našem tržištu. Imaju tri komponente - azotnu, fosfornu i kalijum, različite je granulacije i punilac koji je od kamena, od jednog krečnog kamena. To je komponenta koja se ne rastvara i mislim da takva komponenta ne bi smela da bude u tim đubrivima."

Iako oštećeni, seljaci iz okoline Vlajeva kažu da se neće žaliti. Za krivično delo stavljanja u promet proizvoda čiji sastav ne odgovara deklaraciji, predviđena je kazna zatvora od 3 do 5 godina. Međutim, iako je do sada već bilo nekoliko optužbi i na račun drugih proizvođača veštačkog đubriva, do sada niko nije ni krivično gonjen ni kažnjen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.