Kamate na kredite pale za trećinu

Izvor: Danas, 08.Apr.2016, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamate na kredite pale za trećinu

Pre samo dve godine građani Srbije zaduživali su se po kamatnoj stopi na keš kredite od čak 21 posto, a na refinansirajuće kamata je išla i do 23 odsto u pojedinim bankama. Danas su banke prinuđene da obaraju cene kako bi uspele da plasiraju zajmove, pa se keš krediti sada mogu dobiti i uz kamatu od sedam odsto, piše finansijski portal Kamatica.

Kamate naročito padaju u poslednjih par meseci, zbog čega većina onih koji već imaju bankarski teret svakog meseca, usled >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nižih kamatnih stopa u ovom trenutku i manjka novca u budžetu, pribegavaju refinansiranju postojećih kredita.

Analiza pokazuje da danas za keš kredit od 200.000 sa periodom otplate od 36 meseci, klijent banci na kraju vrati 232.000 dinara, što je upola manje nego pre dve godine. Za one koji žele da refinansiraju postojeće kredite kamate su u suštini iste kao i za keš kredite, što za tu vrstu bankarskih proizvoda znači i kamatu manju za trećinu u odnosu na 2014. godinu.

Prilikom zaduživanja, građani treba da obrate pažnju i precizno da sagledaju svoje finansijske mogućnosti, a da iznos kredita prilagode svom budžetu i što kraćem periodu otplate. Takođe je bitno da prilikom uzimanja kredita provere sve troškove koje banka naplaćuje, jer se gledajući samo nominalnu kamatnu stopu uglavnom stiče pogrešan utisak o ceni kredita.

Mnogi da bi dobili nižu ratu biraju duži period otplate, ali iako je takav izbor na prvi pogled mnogo primamljiviji, treba dobro razmisliti koliko se zaista isplati, jer što je duža otplata, to je ukupan iznos koji klijent vraća banci veći. Zato je preporučljivo, kada god je to moguće, odabrati kraću otplatu, iako to znači višu ratu.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.