Izvor: B92, 15.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako zauzdati gotovinske kredite

Beograd -- Iako su najskuplji, građani samo u prvoj polovini godine podigli 92 milijarde dinara dugoročnih gotovinskih kredita.

To je 13 milijardi više nego prošle godine. Zbog zabrinjavajućeg rasta tih kredita, koji pritiskaju potrošnju i utiču na rast inflacije, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić je bankarima predložio osam mera koje za cilj imaju ograničavanje rasta gotovinskih kredita.

Bez obzira na to što su kamatne stope na gotovinske kredite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dalje najveće u Evropi, kreću se od 11,3 do 30,3 odsto, svaki treći zaposleni u Srbiji je uzeo taj kredit. Zbog ograničenja rate na trećinu plate, banke su ponudile gotovinske zajmove i na 10 godina otplate. Upravo ti krediti bankama donose najveću zaradu jer, što su rokovi otplate duži, zarade od kamate su veće.

Miodrag Tašin, iz banke Hipo-Alpe-Adria, kaže da razlog za tako dug period otplate nije taj što banke to smatraju normalnim, već što je relativno ograničena kreditna sposobnost građana. "Kod keš-kredita, pošto im nije određena namena, banka u proceni mora da računa na mogućnost većeg broja kašnjenja u plaćanju i servisiranju kredita. Statistički gledano, ti krediti su obično rizičniji, pa su zato i skuplji", kaže on.

Kada podižu keš-kredit, građani gotovo da ne razmišljaju o tome kako će ga narednih 10 godina otplaćivati. Ipak, još ima skeptičnih, koji se plaše zaduživanja kod banaka.

"Imam kredit ovde, u banci Hipo, i zadovoljan sam kamatom."

"Zaleću se mnogi, a ni ne znaju uslove."

"Vrlo su nepovoljni, kamate su nerealne."

Zbog direktnog uticaja koji gotovinski krediti imaju na inflaciju, NBS treba da odredi administrativne mere za smanjenje broja tih kredita. Neke od mera koje će NBS preduzeti jesu ograničavanje roka otplate kredita i visine odobrenih zajmova, što će uticati i na povećanje kamata.

Biljana Stepanović, direktorka grupe Ekonomist medija, kaže da postoji opasnost od povećane inflacije i da NBS to pokušava da spreči. "Građane ta mera ograničava jer neće moći toliko da podižu kredite, a bankama se to takođe ne sviđa. Međutim, to je neophodno", kaže ona.

U slučaju smanjenja roka otplate, gotovinski krediti, pored toga što će biti skluplji, neće biti dostupni svim građanima.

Novi uslovi kreditiranja u petak

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da će u petak saopštiti mere za ograničavanje rasta gotovinskih kredita i najavio da će jedna od njih biti smanjenje roka otplate.

"Više od 40 odsto kredita građanima su nenamenski keš-krediti na rok i do 10-11 godina i naša je obaveza da tu dodatnu tražnju, koja se putem tih kredita formira, na određeni način limitiramo", kazao je on u Vestima B92.

Jelašić, međutim, nije precizirao na koliko godina će rok otplate biti skraćen.

Prema njegovim rečima, mere za ograničenje rasta gotovinskih kredita neće uticati na povećanje kamatne stope i poskupljenje zajmova, a neće imati nikakve posledice ni na već takve odobrene kredite.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.