Kako zaštititi poreklo proizvoda?

Izvor: B92, 28.Mar.2013, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako zaštititi poreklo proizvoda?

Beograd -- Procedura za dobijanje oznake geografskog porekla u Srbiji traje do dve godine i za nju je potrebno bar 20.000 dinara, piše list "24 sata".

Somborski sir i pirotski kačkavalj nedavno su upisani na spisak proizvoda zaštićenih oznakom geografskog porekla, pa ih je sada na toj listi ukupno 47. To znači da je tim sirevima priznat dobar kvalitet, ali i da mogu da ih prave i prodaju isključivo žitelji Sombora i Pirota.

Procedura za dobijanje ove oznake traje od godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do dve i po godine, a u startu je potrebno i oko 20.000 dinara za takse.

Proizvođačima srpskih najkvalitetnijih proizvoda nije lako jer se dešava da pored njih i mnogi drugi kad iznesu robu na pijacu napišu da je i njihov med homoljski, malina ariljska, a kupus futoški.

Međutim, oni koji žive na određenoj teritoriji, a zaštitili su proizvod, imaju ekskluzivno pravo da to ime koriste, dok ostale koji koriste tu oznaku mogu i da tuže.

“Oznaka geografskog porekla će, između ostalog, sprečiti i da drugi zloupotrebljavaju naziv jer je to isključivo kolektivno pravo ljudi s konkretne teritorije. Ona podrazumeva da proizvod ima posebna svojstva i kvalitet, koja je možda dobio zbog specifične klime, mikroflore, osunčanosti ili zbog ljudi iz tog kraja koji su vični da naprave neki proizvod”, objašnjavaju u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine.

Evo ako se dobija oznaka geografskog porekla:

- Prvo moraju da se definišu svojstva proizvoda koji potiče s određenog područja, a onda se podnosi prijava. Taksa za prijavu košta 6.300 dinara, i to se plaća samo jednom. U prijavi mora da bude naveden opis područja, uključujući i ljudski faktor i znanja koja doprinose da taj proizvod ima poseban kvalitet.

- Zatim treba dostaviti elaborat koji se odnosi na tehnološki postupak, kao i da se definišu granice područja. Ceo postupak ne može da prođe bez analize kvaliteta.

- Kad se podnese elaborat i Ministarstvo da pozitivno mišljenje, plaća se još 12.620 dinara za tri godine korišćenja tog naziva. Procedura traje od godinu dana, ali može da se otegne i na dve i po godine, ako nadležno ministarstvo vraća elaborat na doradu.

“Da bi proizvod dobio naziv futoški kupus ili homoljski med, treba utvrditi ko ima pravo da to koristi. Morate da dokažete da tamo proizvodite”, kažu u Zavodu.

Produženje roka za korišćenje oznake geografskog porekla može da se radi neograničen broj puta, uz dostavljanje dokaza da se još proizvodi na istom području i da je urađena nova kontrola. Taksa je na svake tri godine po 12.620 dinara.

Neki od proizvoda s oznakom geografskog porekla su: užička pršuta, sremska kobasica, rtanjski čaj, pirotski ćilim, leskovačko roštilj meso, karlovački rizling, futoški kupus, homoljski med, ariljska malina, sjenički ovčiji sir...

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koja je procedura za dobijanje oznake geografskog porekla proizvoda?

Izvor: GdeInvestirati.com, 29.Mar.2013, 09:52

BEOGRAD - Sama procedura za dobijanje oznake geografskog porekla u našoj zemlji traje do 2 godine i košta oko 20.000 dinara. Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.