Izvor: B92, 12.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kako zapoceti i voditi svoj biznis"

Beograd -- Ministarstvo za rad i zaposljavanje predstavilo je brosure "Kako zapoceti svoj biznis" i "Kako voditi svoj biznis", koje su napisane da bi pomogle gradjanima da osnuju i uspesno vode malo ili srednje preduzece. Ministar za rad i zaposljavanje Dragan Milovanovic rekao je da su iz dnevnica solidarnosti obezbedjeni krediti za sve koji zele da pocnu svoj biznis, kao i za mala i srednja privatna preduzeca koja sire proizvodnju i zaposljavaju nove radnike. Direktor Republickog zavoda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za trziste rada Svetozar Krstic istakao je da u narednim godinama ocekuje osnivanje malih radnji, narocito u sektoru usluga, i najavio da ce drzava posticati osnivanje malog biznisa. "Procena je da zemlja velicine Srbije treba da ima u sektoru usluga nesto oko milion malih radnji i preduzeca. Mi trenutno imamo registrovanih oko 375.000 zanatskih i drugih radnji i tu postoji jedna velika rezerva, nesto oko 600.000 mesta za zaposljavanje, pre svega sopstvenim sredstvima, kroz oblike samozaposljavanja, i ocekujemo da najveci broj radnika koji trenutno ostaje bez posla u preduzecima koja su u fazi restrukturiranja nadju svoje novo zaposljavanje upravo kroz samozaposljavanje u sektoru usluga. U Madjarskoj, reicmo, ima vec oko 800.000 registrovanioh takvih radnji i preduzeca", kaze Krstic.

Minstar za rad i zaposljavanje Dragan Milovanovic kaze da je najlakse i najjeftinije poceti takve poslove. "U Beogradu su problem, recimo, deciji vrtici koji bi mogli da budu otvarani, za to nisu potrebna neka velika sredstva. U domenu usluga moze da dodje do otvaranja mnogo malih, jeftinih restorana, gde bi zaposleni u pauzama mogli da se hrane. I to je jedan mali, porodican biznis. Beogradu nedostaju takvi mali porodicni restorani i mislim da i tu moze da se uradi dobar posao", istice Milovanovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.