Izvor: B92, 10.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako vratiti kredit

Beograd -- Statistika pokazuje da je prilikom otplate stambenog kredita krizna 7. godina.

Kako su u Srbiji stambeni kredit aktuelni svega tri godine, u bankama kažu da građani za sada na vreme otplaćuju rate. Međutim, da bi bila izbegnuta situacija da neko uzme kredit koji ne može da otplati, o kreditnoj istoriji svakog klijenta vodi se evidencija u Kreditnom birou.

Svaki put kada neko traži kredit ili otvara tekući račun, u Kreditnom birou banka uz saglasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << klijenta može da proveri kakve su dotadašnje obaveze, odnosno koliko redovno klijent plaća rate i da li je uzeo kredit kod neke druge banke. Na osnovu izveštaja tog biroa, banke odlučuju da li će odobriti kredit, kaže Rade Bačković, direktor Kreditnog biroa, i objašnjava da se tako građani obezbeđuju od prezaduženosti, a banke umanjuju svoj rizik. "U Hrvatskoj nema kreditnog brioa, niko nije mogao da proverava građane, pa se dogodilo da se 200.000 građana zadužilo celom platom, što je dovelo do državnog problema", kaže on.

Slobodan Šijačić iz Rajfajzen banke kaže da mali broj klijenta ne izmiruje obeveze na vreme i da drastičnih mera, poput plenidbe imovine, nije bilo. "Trudimo se da preventivno rešimo taj problem, a čim vidimo da ima problema mi najpre pozivamo takve klijente, šaljemo pismene opomene i podsećanja, i retko kad dođe do tužbe", kaže on.

Najveći rizik postoji pri uzimanju stambenih kredita. Kako je reč je o velikim iznosima, ali i dužini otplate, 20 godina, i banke i građani postavljaju pitanje koliko će taj kredit moći da bude otplaćivan. Raško Tomašević iz banke HVB kaže da je kritičan period od 7. do 12. godine. "Pre toga čovek može da izračuna kako će otplaćivati kredit, što važi i za poslednjih nekoliko godina kredita jer kad vidi da mu je ostalo još nekoliko godina nekako se snađe za otplatu", kaže on.

Banka se obezbeđuje hipotekom. Zbog toga pojedini ekonomsiti, poput Đorđa Đukića sa ekonomskog fakulteta, upozoravaju da pre uzimanja stambenog kredita treba napraviti dobru računicu.

Kamatne stope za stembene kredite kreću se oko osam odsto godišnje, što je dvostruko više nego u Hrvatskoj. Stručnjaci procenjuju da bi kamate mogle biti niže tek za godinu dana, pod uslovom da počne da deluje konkrencija među bankama, ali i da Narodna banka Srbije smanji obaveznu rezervu i depozit za strane banke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.