Kako to Albanci rade? Priliv im značajno veći

Izvor: B92, 26.Dec.2018, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako to Albanci rade? Priliv im značajno veći

Zabeležan je rast stranih direktnih investicija u Albaniji od 12 odsto za devet meseci ove godine u odnosu na isti period lane, prenosi MIA.

Prema podacima Centralne banke Albanije, od januara do septembra priliv stranih investicija iznosi 758 miliona evra ili 80 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

Ali u trećem kvartalu je uočen pad investicija od devet odsto u odnosu na treći kvartal u 2017. godini.

To je povezano sa izgradnjom Transjadranskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gasovoda (TAP) koji je u finalnoj fazi izgradnje. Priliv investicije od početka izgradnje gasovoda je prepolovljen u odnosu na period od jula do septembra prošle godine.

Posmatrano u celini u trećem kvartalu priliv stranih direktnih investicija je od 293 miliona evra prošle godine, umanjen na 266 miliona evra ove godine.

Smanjenje investicija od strane TAP i energetskog sektora uglavnom je kompenzovan rastom investicija u industrijskom sektoru, posebno u proširenju aktivnosti „Bankes Petroleum“.

U poslednjih nekoliko godina najveći deo stranih investicija u Albanija ili preko 60 odsto su bili usmereni u energetskom sektoru.

Najveći rast stranih direktnih investicija u Albaniji zabeležan je u 2016. godini kada je njihova ukupna vrednost bila 942 miliona evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Broj dolazaka turista u Sombor uvećan za gotovo 10%

Izvor: 025info.rs, 26.Dec.2018

Prema zvaničnim podacima Republičkog Zavoda za statistiku, u periodu od januara do oktobra 2018. godine, Vojvodinu je posetilo 457.736 turista, što je za 8,6% više u odnosu na isti period prethodne godine. Došlo je do povećanja dolazaka stranih turista u iznosu od 13,9% (223.422 turista), u odnosu...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.