Kako su romantični prevaranti koštali Amerikance milijardu dolara?

Izvor: B92, 17.Feb.2022, 16:40

Kako su "romantični prevaranti" koštali Amerikance milijardu dolara?

Zgodan, sin milijardera iz industrije dijamanata, vozi se privatnim avionom, letuje na egzotičnim destinacijama...

Tako se Simon Leviev predstavljao na Tinderu, aplikaciji za upoznavanje.

Suviše dobro da bi bilo istinito, pomislile su mnoge korisnice Tindera. I bilo je. Jer, u realnosti, Simon je Shimon, siromašan prevarant koji je uspeo da otera u dugove nekoliko žena širom sveta koje su mu ukupno dale, kako se procenjuje, 10 miliona dolara.

Ali to je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo delić bogatstva koje su Amerikanci izgubili u 2021. godini u sličnim prevarama, piše eKapija.

Prevario naivne žene za 10 miliona dolara: Umesto u zatvoru Sajmon sedi na jahti i vreba FOTO/VIDEO

"Romantične prevare" koštale su Amerikance milijardu dolara samo u 2021. godini, saopštio je FBI. Većina žrtava koje su ostale bez novca su žene starije od 40 godina, zatim udovice, razvedene i starije žene ili osobe sa invaliditetom.

Prevaranti često koriste poeziju, cveće i druge poklone da bi šarmirali žrtve, ističe FBI. Kako naklonost žrtve raste, "prodaju" joj priču da su u problematičnoj situaciji, pa i životno ugroženi i da im je neophodan novac koji će, naravno, vratiti.

Baš kao i Simon Leviev koji je prvo impresionirao svoje žrtve šaljući po njih privatni avion, večerama u najluksuznijim restoranima, slanjem 101 ruže. Fascinantna priča o Simonu spakovana je u dokumentarac Tinder Swindler, jedini dokumentarac koji se našao na prvom mestu Netflixove liste najgledanijih ostvarenja širom sveta.

Budite oprezni; "Žena ostala bez 100.000 evra zbog prevare, prodala kuću da bi povratila novac"

"Kriminalci provode sate uvežbavajući svoje veštine, oslanjajući se na dobro oprobane scenarije. Ponekad vode dnevnik o svojim žrtvama kako bi bolje razumeli kako da ih iskoriste i manipulišu", kažu u FBI.

Oko 24.000 žalbi kategorisanih kao romantične prevare podneto je 2020. godine, 4.300 više nego prethodne godine. Procenjena vrednost je 605 miliona dolara, ali stručnjaci kažu da su stvarne cifre verovatno veće jer mnoge žrtve ne prijavljuju prevare zbog osećanja stida.

"Nakon prevara, žrtve su često finansijski i emotivno ruinirane. Mnoge od njih ne mogu da se oporave od finansijskog gubitka", upozorava specijalni agent FBI Luis Kesada.

FBI je savetovao ljude da se od potencijalnih onlajn prevara zaštite tako što će istražiti fotografiju i podatke osobe da bi videli da li se još negde pojavljuju, kao i da ne otkrivaju previše ličnih informacija jer dobar prevarant može iskoristiti detalj za prevaru. I najvažnije upozorenje - nikada ne pomažite nikome da prebaci novac, poručuje FBI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.