Izvor: Politika, 02.Mar.2015, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su „Složna braća” uhvaćena u švercu gaća

Za deset godina kažnjeno je 400 carinika, a 74 su dobila otkaz. – Niske plate i velika ovlašćenja su ozbiljno iskušenje

U protekli ponedeljak uhapšeni su jedan carinik i jedan policajac zbog primanja mita. Oni su, kako „Politika” saznaje, „pali” kada je dubinska kontrola carine zaustavila vozilo puno robe koje je već ušlo u Srbiju preko prelaza Đala. Kombi natovaren sa 880 kilograma gaća, majica i pidžama imao je i otpremnice iz kineskog preduzeća „Euro dong >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << šan” iz Budimpešte, a roba je bila namenjena preduzeću „Složna braća” na buvljoj pijaci u Pančevu. Tek kada su carinici braću sa kombijem i robom vratili na granični prelaz, priznali su im da su prešli granicu plaćajući cariniku i policajcu mito – a ne carinu.

„Ko s medom radi, za ruke mu se zalepi”, jedna je od najčešćih izreka koja se koristi kao „opravdanje” onima koji primaju mito. Narod u te podmitljive najčešće ubraja baš carinike, ali i policajce, lekare… Sve one koji mogu da vas oglobe ili da vam „progledaju kroz prste” kako vi ne biste gledali kroz rešetke. I sama carina, upravo da bi sprečila ovakve marifetluke, 2003. osnovala je Odeljenje unutrašnje kontrole, s ciljem da „počisti u svom dvorištu”. Niko od carinika ne voli službenike Unutrašnje kontrole, jer kad oni dođu to znači da su na tragu nekom „mutnom poslu”. Možda je još veći udarac sujeti pojedinaca zadalo saznanje da to odeljenje sada vodi žena – Sonja Lazarević.

„Cilj nam je da konačno stanemo na put predrasudama koje postoje o carinicima, koji su zaista neprestano izloženi iskušenjima”, kaže nam načelnica Odeljenja unutrašnje kontrole Uprave carinai ukazuje da se mora voditi računa o tome da korupcija zahvata i one koji treba da je suzbijaju.

„Nema govora o tome da se na carini radi o masovnoj pojavi primanja mita. Uprava carina ima oko 3.000 zaposlenih, a u dugom periodu od 10 godina kažnjeno je oko 400 službenika. Za tešku povredu radne dužnosti, zna se, sledi otkaz, a za 10 godina otpuštena su 74 službenika”, ističe načelnica Lazarević i dodaje da „korumpirani pojedinci postoje u svakoj profesiji”.

Lazarevićeva potvrđuje da veoma niske plate jesu problem i da dovode carinike u ozbiljna iskušenja. To je nasleđe prošlosti: carinik sa srednjom stručnom spremom, radeći u teškim uslovima – koji podrazumevaju smenski rad, izloženost izduvnim gasovima i nepogodama – zarađuje svega 29.650 dinara mesečno. Kada se u obzir uzmu i ostali zaposleni sa višom i visokom spremom – prosečna plata je nešto veća od 41.000 dinara.

Promet robe i putnika ne kontrolišu samo carinici, već i policija, inspekcije, poreznici, što krug potencijalnih učesnika u koruptivnim radnjama znatno proširuje.Za vezu sa tužilaštvom i policijom postojaće oficir za vezu u carini, jer, kako kaže Lazarevićeva, „jedini način da se uspešno suprotstavimo korupciji jeste sinergija svih organa koji se bore protiv zloupotreba”.

U Upravi carina kažu da sprovode redovne provere carinskih službenika kako bi utvrdili da li nešto ukazuje na njihovu povezanost sa organizovanim kriminalnim grupama i da bi kreirali profile rizika sa pratećim preporukama. Česte su rotacije carinskih službenika, jer se tako onemogućava da neko „pusti korenje”, razradi lokalnu mrežu poznanstava koja bi mu omogućila da nesmetano zloupotrebljava položaj.

Odeljenje za unutrašnju kontrolu Uprave carina prošle godine dostavilo je predloge za pokretanje disciplinskog postupka protiv 139 carinskih službenika, od kojih su pet zbog teže povrede radne dužnosti izgubili posao, kaže gospođa Lazarević.

Uprava carina podseća građane da i sami mogu prijaviti sve nepravilnosti carinika na dva telefonska broja: „carinskoj liniji” na 064/732 i dežurnoj telefonskoj liniji Unutrašnje kontrole na 066/303-300. Isto tako i na imejl adresu unutrasnja_kontrola@carina.rs, na koju je samo tokom 2014. godine stiglo 25 prijava.

Uzroci korupcije su široko polje diskrecionog odlučivanja, slabo polaganje računa javnosti i nemotivisanost da se pošteno radi. Zato se tri osnovna pravca borbe protiv korupcije ogledaju u suženju diskrecionih ovlašćenja, u obavezi obaveštavanja i izveštavanja javnosti i u razradi motivacionog sistema koji će stimulisati službenike da zakonito, časno i efikasno rade svoj posao.

Od 25. januara 2015. godine počela je puna primena NCTS-a (Novi kompjuterizovani tranzitni sistem) kojim se uvodi bespapirno elektronsko carinsko poslovanje, što odvaja carinske službenike i učesnike u carinskom postupku. To predstavlja značajnu antikoruptivnu meru. Tokom 2015. godine treba da počne uvođenje automatizovanih kontrolnih sistema uvoza i izvoza, što će ne samo ubrzati carinjenje nego i smanjiti diskreciona ovlašćenja carinika, pa samim tim i smanjiti prostor za korupciju, završava načelnica Sonja Lazarević.

Goran Volf

objavljeno: 02.03.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.