Kako srpski preduzetnici razmenjuju iskustva o poslovnim promašajima

Izvor: RTS, 11.Sep.2017, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako srpski preduzetnici razmenjuju iskustva o poslovnim promašajima

Na raznim mestima u svetu preduzetnici drže predavanja o svojim pogrešnim odlukama i neuspešnim projektima. To nisu priče sa srećnim krajem, ali su bile osnov za početak nekih boljih priča. O promašajima se pričalo i u Beogradu u "Aj-si-ti habu".
Beogradski centar za razvoj inovacija zajedno sa kolegama u 11 svetskih gradova bio je mesto gde su "četiri musketara" u preduzetništvu posvetila noć >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pričama koje niko do sada nije želeo da priča. Reč je o njihovim poslovnim neuspesima koji ih nisu uplašili, već pogurali ka novom uzletu i uspehu. Kako su prevaziđene greške pretvorene su u poruke saopštene mladim ljudima koji žele da pokrenu svoj prvi posao.

"Ono što je bila pouka za mene je - 'ili se posveti nečem u potpunosti ili odredi nekoga ko će se time posvetiti u potpunosti'. Stvari se neće dešavati same od sebe. Ne ostavljajte bolesnika u krevetu bez nege, kaže Dejan Ranđić", direktor "Aj-si-ti haba".
Za startapove ili početničke firme potreban je početni kapital. Za digitalne poslove na sreću, ne preveliki.
Ivan Ćosić iz "Plejn end hila" ističe da za započinjanje posla treba imati dobu ideju. "Da biste imali dobru ideju treba krenuti od nekog problema koga treba rešiti i onda pogledati da li će neko da plati da vi njemu rešite taj problem svojom uslugom ili proizvodom, objašnjava Ćosić.
Ali pare ne dolaze same već su posledice rada i ideje. Tako razmišlja Vladimir Vulić koji je sa prijateljima pokrenuo biznis u devetnaestoj godini.
"U jednom trenutku više nije bilo ni biznisa i sva trojica morali smo da odustanemo od fakulteta. Na kraju su čak dvojica morala u potpunosti da izađu iz biznisa kojim smo se bavili, navodi Vladimir Vulić suosnivač NVO "Digitalizuj me".
Napominje da se kasnije to ispostavilo kao dobar osnov za posao kojim su se kasnije svi bavili. "Jedan u finansijama, drugi u turizmu, a ja u ekonomiji, gde radim kao konsultant", dodaje Ćosić.
Direktor "Kriejtiv medija arta" Vladimir Kovač poručuje da mladim ljudima treba pričati o neuspehu, jer neuspeh nije sramota.
"Kod nas u našoj kulturi dve stvari su zapostavljene. Mladi nemaju preduzetnički duh i treba ih učiti tome, i drugo, neuspeh nije ništa strašno i da se iz nesupeha može nešto naučiti. Bitno je samo da se iste greške ne prave ponovo", ističe Kovač.
Serija predavanja o neuspelim pokušajima je deo globalnog pokreta koji je aktivan od 2012 . godine u 250 gradova širom sveta. Među pokroviteljima skupa su bili i bankari koji nerado finansiraju početnički biznis, ali digitalno doba i to menja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.