Izvor: B92, 28.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se troši novac Fonda za razvoj

Bor -- U Boru se sredstva Fonda za razvoj troše nenamenski, kaže bivši sekretar vladine kancelarije za ekonomski razvoj u Boru.

Dejan Ivašković kaže da sredstva Fonda za razvoj uglavnom odlaze istim ljudima. Na sve nepravilnosti, kaže Ivašković, upozoravao je Fond za razvoj, ali je, prema njegovim rečima, politička elita odlučila da ga skloni sa mesta sekretara vladine borske kancelarije.

"Tačno je, ilustrujem primerom. U pitanju je preduzeće 'Dragan takovo' >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Bora, vlasništvo predsednika Opštinskog odbora Demokratske stranke iz Bora, protiv koga je zvanično podneta krivična prijava i 2003. je dobio prvi kredit za minimlekaru. Ona nikada nije otvorena, a sredstva su uložena u salon automobila. Sada se ponovo prijavljuje i dobija sredstva od 10 miliona dinara iz fonda koji je predviđen za Bor, Kragujevac i Vranje", kaže Ivašković.

Vlasnik "Dragan takova", Dragan Ivanović, kaže da prvobitan projekat mlekare nije mogao biti ostvaren, a da je sredstva vratio: "Novac je kompletno vraćen", kaže on.

Krivične prijave su podnete još i protiv preduzeća "Sveti Nikola", "Brad promet" i "Antris", iz Bora. Protiv svih njih je podneta ista prijava, za nenamensko kršenje sredstava. Jovan Stojanović, iz borske firme "Šampion", nije uspeo da razvije program nerafinisanih biljnih ulja i uposli najmanje 10 ljudi, zato što mu nije odobren novac iz Fonda za projekat. "Država i dalje nije zainteresovana za ljude koji stvarno mogu da nešto pomognu zemlji, već onima koji imaju veze sa partijama", kaže Stojanović.

Nakon što je Ivašković zatražio da se proveri gde i kako ide novac, usledile su krivične prijave protiv nekoliko firmi. I kako kaže sekretar kancelarije za razvoj, dok je isterivao pravdu, politička elita, koju čine DSS i DS uspela da iz Vladine kancelarije u Boru istera njega.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.