Kako se postaje jedna od 100 najvećih kompanija u Srbiji

Izvor: RTS, 12.Sep.2019, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se postaje jedna od 100 najvećih kompanija u Srbiji

Stotinu najuspešnijih kompanija u regionu godišnje ostvari prihod od 100 milijardi evra. Regionalni projekat "100 najvećih" bira najuspešnije, a direktorka projekta Ana Knežević kaže da je cilj projekta povezivanje i uspostavljanje saradnje među najboljim kompanijama regiona.
Ana Knežević kaže da su kriterijumi za izbor najboljih kompanija napravljeni tako da pruže potpunu sliku stanja privrede >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jedne zemlje.

"Oni su upućeni na mikro, srednje i male kompanije, tako da mi biramo najbolje u svim ovim kategorijama", objašnjava gošća RTS-a.
Kaže da su kriterijumi ukupni prihodi, ukupna dobit, broj zaposlenih, a ove se najviše ističe ukupan izvoz.
Postoji statistika koja kaže da je u poslednje tri godine zatvoreno 10.000 kompanija i da pet odsto kompanija ne dočeka ni drugu godinu poslovanja.
"Radili smo analize zašto se kompanije zatvaraju. Postoji čitav sistem uvezanih razloga. Firme u Srbiji uglavnom započinju biznis bez dovoljno kapitala. Kada si mali i nejak, poremećena likvidnost značajno utiče na poslovanje. Takođe, ne postoji dovoljno znanja o tome kako se ulazi u projekte", naglašava Kneževićeva.
Cilj projekta "100 najvećih" je da se kompanije povežu i uspostave saradnju.
"Drugi važan cilj je da promovišemo dobru praksu velikih i uspešnih firmi kao putokaze za manje u kom smeru treba da se razvijaju", kaže Kneževićeva.
Lista najvećih će biti predstavljena u utorak, a kompanije će dobiti digitalni pečat.
Direktorka projekta "100 najvećih" navodi da je digitalni sertifikat potvrda firmi o njenim finansijskim pokazateljima koji dokazuju da ona jeste u rangu 100 najvećih.
"Ističem potpunu objektivnost projekta u smislu da se rangiranje vrši na bazi stvarnih podataka iz poslovnih izveštaja koje su kompanije predale i da kompanija ne može da utiče na svoj rang", kaže Kneževićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.