Kako rade srpski privrednici u Rusiji?

Izvor: B92, 05.Mar.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako rade srpski privrednici u Rusiji?

Beograd -- Početak godine u Rusiji obeležio je pad ekonomske aktivnosti na nivo krizne 2009. godine, objavio je Centar razvoja Više skole ekonomije.

Kao i 2015. kriza najviše pogađa građevinsku industriju, granu u kojoj, pored prehrambene, tradicionalno radi najviše kompanija iz Srbije. Situacija se odrazila i na izvoz u Rusiju: dok prehrambeni proizvodi, pre svega voće i povrće beleže rast ili stagnaciju, neprehrambeni sektor uglavnom je teško pogođen.

Gradilišta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Rusiji usporavaju svoj rad. Prema podacima ruskog udruženja građeviskih kompnija gradnja je u januaru zaustavljena na 12,7 odsto gradilišta na godišnjem nivou. I to samo u oblasti stanogradnje. Srpski građevinari uživaju još od vremena SFRJ dobru reputaciju, međutim kriza ni njih nije zaobišla. Jovan Ćuk direktor predstavništva kompanije Montinvest koja može da se pohvali velikim objektima širom ruske federacije objašnjava kakva je situacija među srpskim građevinskim firmama u Rusiji.

“Volatlnost rublje izazvana cenom nafte i kriza izazvale da se i našim građevinskim kompanijama smanji obim posla ...”, kaže Ćuk.

Ćuk smatra da postoji mogućnost da Srbija uzme deo sektora koji je zauzimala Turska kojoj je nakon obaranja ruskog borbenog aviona Rusija uvela sankcije.

“Mi se borimo za isto parče kolača. Podatak da je Turksa zauzimala 30 odsto ovogo tržišta u građevinskoj industriji govori da su oni bili izuziteno konkuretni i da su im ruski investitori bili zainteresovani. Međutim, od 1 jauara je na snazi mera koja njima praktično zatvara put ovde”

Recesija u Rusiji izazvana i krizom na naftnom tržištu i sankcijama i kontrasankcijam i potrebom ruske privrede da se prilaođava novonastaloj siuaciji nije usporila samo gradilišta. Ona se odrazila na oblasti povezane sa građevinskom industrijom uključujući id eo izvoza iz Srbiju u Rusiju.

Ukupan pad izvoza u Rusiju za 2015 je oko 30 odsto –što je najmanji pad u regiona a na novu ukupnog pada uvoza uopšte u Rusiji iz svih zemalja sveta. međutim, ako se izuzme hrana situacija je daleko složenija.

Izvoz u Rusiju cevi od bakra pao je za oko 47 odsto, građevinska stolarija 54 odsto, pokrivači podova za 64 dosto. Postoje neprehrabene oblsti u kojima je izvoz porastao na primer polusezonska obuća za 63 odsto.

Nade da će se zasutaviti dalji pad ruske ekonomije a sa njim i poboljšati šanse za naše komapnije koje rade u Rusiji ilisa Rusijom ima – cena nafte počela je da polako raste, a inflacija u februaru nastavila je da usporava svoj rast te je sada godišnja inflacija 8,1 odsto dok je u decembru bila 13 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.