Izvor: Politika, 29.Okt.2014, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako privući oprezne investitore

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj ser Suma Čakrabarti objašnjavaju zbog čega rade zajedno kako bi ojačali investicionu klimu Srbije

Svetska ekonomija je i dalje krhka. Ovo se naročito jako oseća u regionu gde Evropska banka za obnovu i razvoj investira. Ni Srbija nije izuzetak. Za 2014. godinu, prema poslednjim predviđanjima rasta, očekuje se da srpska ekonomija opadne za 0,5 procenata pre skromnog oporavka od dva procenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u 2015.

Ekonomije Evrope u razvoju su i dalje u velikoj meri pogođene ozbiljnim padom direktnih stranih ulaganja, važnog pokretača rasta, s obzirom na to da je kapital postao manje naklonjen riziku i selektivan.

Da bi se bavili ovom situacijom, neophodno je da zemlje stvore uslove za uspešne poslovne aktivnosti za lokalne i strane preduzetnike i investitore. Zbog toga se Vlada Srbije i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) danas posvećuju tome da razviju zajedničku Investicionu klimu i Inicijativu upravljanja za Srbiju.

U okviru toga istražićemo mogućnosti da unapredimo poslovno okruženje u zemlji. Od ovoga se, zauzvrat, očekuje da podstakne strane i domaće investicije u Srbiji, i doprinese održivom rastu ekonomije zemlje.

Tokom pripremanja ove inicijative, konkretne mere osmišljene da ojačaju pravni okvir za tržišta već su prepoznate. One obuhvataju omogućavanje vraćanja kreditnog rasta, podršku napretku korporativnog upravljanja i praksi rukovođenja, unapređenje privatizacije javnih i društvenih preduzeća i podsticanje investicija u nacionalnu i opštinsku infrastrukturu.

U svim ovim oblastima, inicijativa će prerasti u konkretne aktivnosti i projekte i zasnivaće se na dijalogu i koordinaciji između srpskih nadležnih organa i EBRD-a, ali i na poslovnoj zajednici, drugim međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima. Mi čvrsto verujemo da će širok domet inicijative samo ojačati njenu efikasnost, i aktivno podržavamo doprinose zainteresovanih strana.

Istovremeno smo svesni da je našoj zajedničkoj inicijativi potrebno dodatno podupiranje. Vlada Srbije je krenula reformskim putem i donela važno, novo zakonodavstvo, na primer, o privatizaciji. Očekuje se da primena novih zakona ponovo ojača aktivnosti privatnog sektora, i privuče investicije. Tu EBRD prednjači sa svojim aktivnostima. Do danas, Banka je uložila 3,8 milijardi u 181 projekat u svim sektorima ekonomije.

Srbija i EBRD već rade zajedno na tehničkoj pomoći u oblastima poput javnih nabavki i izgradnji kapaciteta sudstva. Štaviše, EBRD pruža podršku Komisiji za zaštitu konkurencije Srbije jačanjem njenih mogućnosti da sprovodi istrage antikonkurentnog ponašanja i da efikasnije koristi svoja statutarna ovlašćenja. Još jedan primer naše saradnje je restrukturiranje nacionalne Agencije za osiguranje depozita.

Usklađivanje zakonodavstva i sprovođenje strukturnih reformi jesu preduslovi za pripreme Srbije za krajnji cilj punog članstva u Evropskoj uniji. Inicijative poput naših predstavljaju samo jedan među „mnogim malim koracima u pravom smeru”. Unapređenje investicione klime i promovisanje dobrog upravljanja stvoriće uslove koji će povećati privlačnost Srbije među investitorima. Vlada Srbije i EBRD su odlučne da to ostvare.

objavljeno: 29.10.2014..

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.