Kako privrednici da uštede?

Izvor: B92, 15.Nov.2018, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako privrednici da uštede?

"Iz ugla privrede je najvažnija predvidivost poslovanja", kaže savetnik u Privrednoj komori Srbije.

Predvidivo poslovno okruženje, pojednostavljenje propisa i optimizacija administrativnih postupaka na listi su prioriteta Vlade Srbije, Republičkog sekretarijata za javne politike, privrednih komora, Razvojne agencije Srbije i drugih asocijacija podrške privredi, rečeno je na 4. Međunarodnom forumu na Zlatiboru.

Projekat "E-papir", čijoj realizaciji doprinosi Projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za unapređenje poslovnog okruženja koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke u saradnji sa Vladom Srbije i uz podršku Ambasade Velike Britanije u Beogradu, pokrenut je sa ciljem da se popišu, optimizuju, učine javno dostupnim i digitalizuju svi administrativni postupci i ostali uslovi poslovanja.

Cilj trogodišnjeg Projekta je smanjenje administrativnog opterećenja za privredu pojednostavljenjem 1.750 administartivnih postupaka - licenci, dozvola, saglasnosti i drugih dokumenata, omogućavanje elektronskog izdavnja 100 dozvola i uklanjanje praksi koje negativno utiču na razvoj konkurencije. "Radimo na pojednostavljenju i prvi rezultati su već tu: privrednicima smo ukinuli M4 i MUN obrazac u oblasti radnog zakonodavstva, što je ušteda od oko tri milijarde dinara na godišnjem nivou", rekla je Bojana Tošić, direktorka Sekretarijata za javne politike. Privredna komora Srbije podržava projekte pojednostavljenja procedura za poslovanje, jer je veoma važno da privreda bude upoznata sa svim aktivnostima državne uprave i da može da se izjasni o administrativnim postupcima, te o predlozima za pojednostavljenje komplikovanih procedura.

"Iz ugla privrede je najvažnija predvidivost poslovanja. Nije u pitanju samo cena administrativnog procesa, nekad je u pitanju i dužina tog procesa, a nekad neki postupci čekaju da se pribavi određena dokumentacija zbog čega poskupljujemo poslovanje kompanijama. Zbog toga je celokupan proces važan kako bi se ispitalo šta od procedura bi trebalo da ostane na snazi i u cilju je zaštite građanstva, privrede i države, a šta je ono što je suvišno i može da se eliminiše, pojednostavi ili ubrza", rekao je Mihailo Vesović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije. Vesović je naveo da je neophodna bolja komunikacija i između državnih organa, jer njihova komunikacija otežava i poskupljuje svakodnevno poslovanje.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović istakla je da je unapređenje poslovnog okruženja važan prioritet Ministarstva privrede i zbog toga je ministarstvo aktivno uključeno u projekat "E-papir" Vlade Srbije, a prema njenim rečima, važna tehnička podrška je institucija sa međunarodnim iskustvom u ovoj oblasti, kao što je Međunarodna finansijska korporacija IFC. Evgenij Osmocesku, menadžer IFC projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji naveo je da se smanjenje administrativnih opterećenja nalazi u fazi analize i preporuka za pojednostavljenje u 20 organa i ministarstava.

"Preporuke su rezultat detaljne analize svih 680 postupaka i procedura iz različitih oblasti i industrija, ali i razgovora sa više od 200 malih i srednjih preduzeća i više sektora udruženja u 15 gradova Srbije, kao i saradnje sa Repbuličkim sekretarijatom za javne politike", rekao je Osmocesku. Na panelu održanom u okviru dvodnevnog Međunarodnog foruma o saradnji na Zlatiboru okupilo se oko 200 predstavnika poslovne zajednice iz zemalja Evropske unije, državnih institucija, privrednih komora i asocijacija podške privredi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.