Kako prepoznati pravo maslinovo ulje?

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jun.2019, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje?

ZAGREB - U vrijeme kada je tržište preplavljeno stotinama vrsta maslinova ulja, teško je znati kupujemo li ono najbolje - ekstra djevičanske kvalitete. 

Uz ulja domaćih proizvođača, police su pune i uvoznih - po znatno nižim cijenama i često sumnjive kakvoće. Preporuka je da kupujemo svježe domaće ulje, u tamnoj staklenki - koja čuva vrijedne polifenole.

"Možemo reći da iz godine u godinu je kvaliteta maslinova ulja sve bolja i bolja i da možemo proizvesti >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ulja vrhunske kvalitete", rekla je HRT-uLidija Bujas, biotehnologinja ZZJZ-a i senzorna analitičarka Udruge "Olea" iz Šibenika.

U laboratoriju gledaju dva parametra koje ekstra djevičansko maslinovo ulje mora zadovoljiti.

"To je analiza slobodnih masnih kiselina koja nam pokazuje je li plod bio zdrav. Drugi parametar je peroksidni broj koji pokazuje je li se maslinovo ulje čuva na ispravan način", pojašnjava voditeljica kemijskog laboratorija ZZJZ-a Šibensko-kninske županije Nina Vuletin.

Udruga senzornih analitičara "Olea" iz Šibenika kvalitetu ulja ocjenjuje više od deset godina. Osam neovisnih članova kuša uzorak iz tamnih, plavih posuda jer boja i bistrina ulja nisu važne za kvalitetu. Uz vrline, ocjenjuju i nedostatke - jer neki mogu značiti da je ulje nejestivo.

U posljednje vrijeme sve je manje loših domaćih ulja. No ulje može postati loše zbog nepravilnog čuvanja. Stoga upozoravaju kupce da paze što i gdje kupuju. Plastika i prozirne posude nisu dobre.

Za kvalitetu je važna svaka faza - od polja do stola. Kvaliteta i visok udio polifenola, antioksidansa koji čuva ulje i ljudsko zdravlje, postižu se pravilnim skladištenjem u posudama od stakla ili nehrđajućeg čelika. Osim u prozirnim i plastičnim posudama, maslinovo ulje ne valja držati ni na svjetlu i visokoj temperaturi. Ako se bilo koji od koraka ne poštuje - kvaliteta se smanjuje.

Analize su pokazale i da su u tradicijskoj proizvodnji nastajala ulja slabije kvalitete jer namakanje plodova u moru ili čuvanje ulja u kamenicama - smanjuje količinu vrijednih polifenola, koji maslinovo ulje čine lijekom, a ne samo hranom ili začinom. Zato stručnjaci savjetuju - za zdravlje i dug život, kupujte svježa ulja od registriranih OPG-ova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.