Kako nastaju najvredniji svetski brendovi VIDEO

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 21:41

Kako nastaju najvredniji svetski brendovi VIDEO

Na nedavno objavljenoj listi najvrednijih svetskih brendova Amazon je ponovo krunisan kao najjači i u ovoj godini.

Slede ga Epl i Gugl.

Dok se redosled na listama poslednjih godina neznatno menja, postavlja se pitanje – zašto su baš ti brendovi zaslužili epitet najboljih.

SAD su ubedljivo najzastupljenija zemlja u prvih 20 na rang listi. Evropa je na samo dva mesta, u oba slučaja zahvaljujući nemačkim kompanijama.

Finansijski, vrednost tih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanija je nekoliko stotina milijardi evra, a pored toga ne postoji osoba na svetu koja nikada nije čula za te brendove.

"Te velike kompanije uspevaju, ne zato što su veoma moćne i politički povezane, mada naravno neke od njih i jesu, nego upravo zato što mogu da nama pruže usluge koje smo mi voljni da platimo. Dakle, kupac je kralj. Mi svaki dan glasamo našim novčanicima i 'biramo' koja je najbolja kompanija u svom posebnom domenu", kaže za TV Prva Mihailo Gajić, ekonomista.

"Brend kao brend je u stvari neki signal, odnosno pečat vrednosti. Brendovi se grade u ljudskim glavama i to mi moramo da razumemo, tako da ako neki produkt ili usluga je vredna za nas i mi ga konzumiramo, naravno da taj brend polako počinje da živi u našim glavama i mi počinjemo da ga preferiramo", kaže Petar Vasić, marketinški stručnjak.

Dok jedni smatraju da je za brend ključan kvalitet onoga što se nudi, drugi akcenat stavljaju na dobar marketing.

"Ukoliko neka od kompanija prestane da razvija svoje proizvode na takav način da oni budu adekvatni za svoje potrošače u tom trenutku ta kompanija prestaje da bude favorit, gubi na vrednosti i na kraju odlazi i u bankrot. Kada posmatramo duži niz godina, mi nemamo ni jednu kompaniju koja je od početka pa 200 godina na vrhu u svojoj oblasti", dodaje Gajić.

Trenutni trendovi su takvi da bankarstvo dominira kada se uzme u obzir broj brendova u svakom sektoru. Međutim, kada se posmatra ukupna vrednost - tehnologija i maloprodaja sa tehnološkim brendovima, nalaze se na samom vrhu.

Opširnije u video-prilogu TV Prva:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.