Kako napreduje projekat digitalnog evra?

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 11:14

Kako napreduje projekat digitalnog evra?

Evropska centralna banka objavila je treći izveštaj o napretku projekta digitalnog evra i zaključke o tome kako treba da izgleda budući digitalni novčanik.

Izveštaj je doneo nove predloge dizajna i distribucije pomenute digitalne valute, kao i predlog da digitalni evro bude prvo dostupan rezidentima, trgovcima i vladama država u evrozoni, navodi se na sajtu ECB.

Građani evrozone koji nisu rezidenti bi takođe mogli da imaju pristup digitalnom evru, pod uslovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da imaju račun sa provajderom platnih usluga (PSP) koji ima sedište u evrozoni.

U budućnosti bi i korisnici iz odabranih trećih zemalja mogli da imaju pristup ovoj digitalnoj moneti.

Rezidenti evrozone bi mogli da dođu do digitalnog evra preko postojećih bankarskih aplikacije ili preko aplikacije Evrosistema.

ECB je u ovom izveštaju objavila i zaključke ispitivanja ciljnih grupa građana o tome šta treba da sadrži potencijalni digitalni novčanik.

Većina ispitanika je bila zainteresovana da isprobaju neke mogućnosti digitalnog novčanika, a ključna stavka je za mnogo ljudi mogućnost transfera novca između dve osobe.

Ispitanici smatraju da je važna i mogućnost plaćanja oflajn, u slučaju da neko nema pristup internetu, a cene i alatke za upravljanje budžetom.

"Veoma cenimo mišljenja i potrebe Evropljana. Slušamo ih. Projektat digitalnog evra je tu za njih", rekao je član izvršnog odbora ECB Fabio Paneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.