Kako izgleda likvidacija kompanije

Izvor: S media, 22.Jul.2011, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako izgleda likvidacija kompanije

Likvidacija kompanije nevesela je tema, a dođe li do nje, potrebno je završiti poslove društva koji su u toku, naplatiti potraživanja ako ih kompanija ima, isplatiti zaposlene, advokate i dugovanja.

Kada se razmišlja o likvidaciji? Likvidaciju naravno uzimamo kao zadnju opciju. Neuspešne ili nedovoljno uspešne kompanije imaju paletu manje ili više stresnih rešenja kojima mogu da pokušaju da unaprede poslovanje i izbegnu stečaj, pišu u Profitiraj.hr
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Oštra konkurencija za posao

Kraj jedne priče

Treba napomenuti da postoje dve vrste likvidacije: prisilna i redovna.

Kada se odlazi u likvidaciju? U teoriji, razlozi su poslovanje s gubitkom duži vremenski period, ako više vredi imovina koja ostaje nego preduzeće gubitaš, neispunjenje propisanih uslova za obavljanje određene delatnosti…

Karijera u poznim godinama

Naplata dugova

Nakon najave stečaja kompanija dužnik dobija odlaganje plaćanja kreditorima, dok okružni privredni sud koji je merodavan za tu firmu (prema prijavljenom sedištu organizacije) ne donese odluku.

Bitno je napomenuti da su do sada nametnuti smešno dugi rokovi plaćanja, koji već debelo prelaze 120 dana. Nije ni potrebno naglašavati kako male i srednje kompanije koje su poslovno vezane za takav način plaćanja gube na likvidnosti, a time se i muti granica između nesolventnih i nelikvidnih preduzeća.

Postoje li dame i gospoda u biznisu?

Ako do likvidacije ipak dođe, Kompaniju vodi upravnik, osoba imenovana kao nezavisni stručnjak. Potrebno je završiti poslove društva koji su u toku (na koje se i dalje plaćaju porezi državi), naplatiti potraživanja ako ih ima.

(S media foto:Guliver/Thinkstock)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.