Izvor: B92, 17.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do zemlje za obrađivanje

Bečej -- Nastavljaju se pokušaji da se reši problem poljoprivrednika Bečeja sa iznajmljivanjem državne zemlje.

Poljoprivrednici su ponudili Ministarstvu poljoprivrede i lokalnoj samoupravi četiri puta više novca za iznajmljivanje državne zemlje od novog vlasnika PIK Bečej Đorđa Nicovića. B92 je, pre mesec dana, počeo priču o nezakonitom vansudskom poravnanju lokalne samouprave i PIK Bečej, zbog kojeg je država izgubila više miliona evra.

Poljoprivrednici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << misle da državna zemlja vredi više i spremni su da zakup plate unapred.

Bez zakonom propisane licitacije, skoro 12.000 hektara najbolje zemlje u Srbiji lokalna samouprava Bečeja dala je, po krajnje netržišnim cenama, Đorđu Nicoviću.

To je izazvalo raspad većinske gradske vlasti, formiranje manjinske, koju vodi isti gradonačelnik iz DSS-a , kao i revolt kod bečejskih poljoprivrednika, koji su bili zainteresovani da zemlju obrađuju.

Da je Nicoviću više nego učinjeno, dokazuje i prosečna cena zakupa za hektar zemlje istog kvaliteta u susednom Srbobranu od 30.000 dinara.

Pošto bi svi trebalo da budu jednaki pred zakonom i nema osnova po kojem bi jedan pojedinac ili pravno lice bili favorizovani, oko 800 potpisanih poljoprivrednika iz Bečeja i okolnih opština državi je ponudilo da plati 22.000 dinara po hektaru zakupa – dakle četiri puta više nego Đorđe Nicović.

Ministarstvo poljoprivrede ukazuje da ne može da utiče na ovaj spor, jer je to odluka lokalne samouprave.

Interesantno je da među potpisanim poljoprivrednicima ima onih koji sada obrađuju od 10 do 500 hektara, i malih i velikih poljoprivrednika, a zajedničko im je da svi veruju da mogu da rade zemlju isto kao i PIK Bečej – i da na to imaju prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.