Izvor: B92, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do razgovora za posao

Beograd -- Preko 300.000 mladih u Srbiji je bez posla i teško ubeđuju poslodavce da baš njima daju posao.

Čak i kada imaju priliku da odu na razgovor za posao, jedan od njihovih najvećih problema je kako da ubede poslodavca da baš oni zaslužuju to radno mesto. Jasna Ilić ima 30 godina, završila je V beogradsku gimnaziju i još nema stalno zaposlenje. Na birou za nezaposlene je od 2002. i od tada aktivno traži posao.

Iako je obavljala nekoliko honorarnih poslova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jasna nema nijedan dan radnog staža. "Nisam došla do toga da me pozovu na razgovor", kaže ona.

U Srbiji se u proseku na posao čeka do četiri godine, što je osam puta više od proseka EU. Prilikom konkurisanja za posao mladi se susreću sa nizom problema, a neki od njih leže u samom sistemu obrazovanja, koji se uglavnom bazira na teoretskim znanjima.

Nacionalna služba za zapošljavanje i Građanske inicijative organizovaće za sve zainteresovane programe dodatnog obrazovanja i obuke. Mladi će naučiti kako da pravilno napišu biografiju, ali i kako da prezentuju svoja znanja i veštine. Cilj je da najlakše odgovore zahtevima poslodavaca.

Seminari su besplatni, traju tri dana i radi se po šest sati dnevno. Od sredine avgusta do februara edukaciju bi trebalo da prođe 800 polaznika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.