Izvor: Blic, 19.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do kredita za kase

Kako do kredita za kase

Da bi pomogle proces fiskalizacije, banke su se potrudile da preduzetnicima i vlasnicima malih i srednjih preduzeća, a koji su dužni da u zakonom propisanom roku u svoje poslovanje uvedu fiskalne kase, obezbede povoljne kredite. Bez obzira na različite uslove, sve banke odobreni iznos kredita prebacuju na račun prodavca, jedne od firmi koje su od Vlade Srbije dobile licencu za proizvodnju i prodaju fiskalnih kasa - 'Intrakom', 'Digitron-Ist', 'Energozaštita', >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'Telefonija', 'Galeb grup', 'Komtrejd', 'Beograd elektro', EI 'Informatika' i 'Dženeral ekonomik'.

Čitaocima 'Blica' koji treba da kupe fiskalne kase dajemo pregled kreditnih uslova koje nude ovdašnje banke.

Prokredit banka: Filijale ove banke u 16 gradova Srbije odobravaju kredite za kupovinu fiskalnih kasa na bazi učešća od 20 odsto. Krediti se odobravaju u roku od 24 sata u iznosu od 80 odsto cene kasa koje se, zavisno od vrste i proizvođača, kreću od 250 do 1.000 evra. U slučaju kupovine kase od 350 evra, na rok od godinu dana, mesečna rata iznosi 31,79 evra (prva rata 30 dana od dana prenosa sredstava). Kao obezbeđenje kredita služi solo menica.

Vojvođanska banka: Kreditira kupovinu kasa po ceni od 170 evra pa naviše. Neophodno je učešće od 10 odsto od cene, a kao obezbeđenje služi solo menica sa ovlašćenjem za realizaciju i uknjižba založnog prava na kasi. Prva rata plaća se 30 dana nakon prenosa sredstava na račun isporučioca kase.

Kreditno-eksportna banka: Kreditira kupovinu kasa i POS sistema po ceni od 269 do 1.390 evra. Iznos kredita je 40 odsto od vrednosti kase i to 20 odsto kao avans, a 40 odsto na dan isporuke. Kao obezbeđenje služi solo menica uz jemstvo pravnog lica, a naplaćuje se provizija od 0,3 do 1 odsto od iznosa kredita.

Kulska banka: Kreditira kupovinu svih tipova fiskalnih kasa koje imaju licencu. Maksimalan iznos kredita je 1.000 evra, a kao obezbeđenje služe dve solo menice i dva žiranta.

Jubanka: Krediti za kupovinu kasa u iznosu od 60.000 dinara do 10.000 evra. Kod kredita do 60.000 dinara obezbeđenje je solo menica uz ovlašćenje za realizaciju, a kod kredita do 10.000 evra menica po kojoj je glavni dužnik preduzeće sa potpisima tri kreditno sposobna žiranta i uslovna administrativna zabrana za prvog žiranta. Krediti se odobravaju na bazi učešća od 20 odsto (rok šest meseci, kamata 1,24 odsto) i depozita od 20 do 30 odsto (rok otplate 12 meseci, kamata 1,17 odsto). Ukoliko učešće ili depozit potiču od prodaje obveznica Republike Srbije, ovoj banci kamata je niža i iznosi 1,1 odsto, u prvom, i 1,02 odsto u drugom slučaju.

Meridijan banka: Odobrava kredite deponentima koji proizvode, prodaju ili kupuju fiskalne kase, ukoliko posluju preko tekućeg računa u ovoj banci i imaju mesečni promet veći od 100.000 dinara. Krediti su na bazi učešće od 25 odsto i rokom otplate od tri, šest, devet i 12 meseci. Kao obezbeđenje služi solo menica, a provizija iznosi jedan odsto od iznosa kredita.

Komercijalna banka: Krediti se odobravaju do iznosa od 5.000 evra, a uz uslov da korisnik kredita obavlja poslovanje preko banke, ima otvoren transakcioni račun i prihvata bančine kartice. Kao obezbeđenje služe menica, devizni depozit i zaloga na kasu. Branislav Krivokapić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.