Kako do građevinske dozvole

Izvor: B92, Beta, 08.Maj.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do građevinske dozvole

Beograd -- Gotovo devet meseci od stupanja na snagu novog zakona o izgradnji, u Beogradu je izdato tek 100 lokacijskih dozvola.

Liberalnodemokratska partija tvrdi da gradilišta u prestonici stoje, zbog zakona o izgradnji koji nije primenjiv u praksi, i da se to najbolje vidi na primeru Beograda. Dobiti građevinsku dozvolu u Beogradu, poslednjih 8 meseci, gotovo da je postalo nemoguća misija.

Na taj papir još čeka i građevinsko preduzeće "Napred".

"Nismo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još dobili dozvolu, čekamo još i nadamo se da ćemo dobiti dozvolu u narednih 30 dana", kaže direktor GP "Napred" Dobroslav Bojović.

Preduzeće "Napred" je samo jedno od mnogih u Beogradu, koje sa zebnjom iščekuje leto i jek građevinske sezone.

U preduzeću kažu da je u 2009. godini obim posla pao za 40 posto, a da od početka ove godine rade tek sa 30 posto kapaciteta.

"Očekujemo da će se to pomeriti, imamo dve lokacijske dozvole koje smo dobili i očekujemo jedno odobrenje za gradnju koje ćemo rešiti, koje je u toku i podneto je još u 2009. godini, ali nažalost to nismo uspeli da rešimo po starom zakonu. Nadamo se da ćemo po novom to rešiti, imamo obećanje da će se to bitno promeniti u narednom periodu", objašnjava Bojović.

Od primene novog zakona o izgradnji, a tome ima već devet meseci, u Beogradu je izdato tek 100 lokacijskih dozvola.

Da zastoj postoji priznaje i predsednik gradske skupštine Aleksandar Antić.

"Ja verujem da će se otkloniti u najkraćem mogućem vremenu. To je u interesu i grada i svih onih koji grade u Srbiji, jer ukoliko nema gradnje, lokacijskih dozvola, pa tako ni naknada koje se slivaju u direkciju. Mi vršimo velik pritisak na ministarstvo da se to sredi i da počne da se više radi", navodi Antić.

U vlasti u Beogradu nema jedinstvenog stava oko toga ko je kriv za to što gradilišta u prestonici stoje.

LDP za zastoj krivi Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje koje je, kako kažu, donelo zakon koji nije moguće primeniti, jer nisu doneti prateći podzakonski akti.

"Ono što je činjenica kada je Beograd u pitanju je da je građevinska industrija u prethodne dve godine dovoljno dobro radila, sve gradske službe su radile, sve što je bilo u njihovoj moći da tim građevinskim firmama obezbede ambijent za rad i da je praktično od donošenja novog zakona taj zastoj krenuo. Te brojke su se nešto popravile, ali to je i dalje nedovoljno", smatra Dejan Ranđić iz LDP.

Resorni ministar Oliver Dulić pak ne priznaje manjkavost zakona i tvrdi da dozvola može da se dobije za manje od tri meseca.

On je za Beograd ponudio dva rešenja, da se zamene ljudi koji rade na izdavanju dozvola, jer to, kako kaže, neće ili ne znaju, ili da dozvole počne da izdaje samo ministarstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.