Izvor: B92, 29.Feb.2024, 10:27

Kako da se nosite sa toksičnim radnim mestom

Kada je radno okruženje toksično, napuštanje kompanije deluje kao razumna odluka.

Međutim, ne može se sve okarakterisati kao toksično - često se taj izraz upotrebljava za sve ono što se nekome ne sviđa.

Međutim, postoji pitanje na osnovu kojeg možete da shvatite da li su opravdana negativna osećanja prema poslu, a to pitanje je: Kako se osećam kada se posle vikenda vratim na posao?

Stručnjak za marketing, prodaju i finansije David Partejn je u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << autorskom tekstu za poslovni portal Fast Company ukazao da nešto nije u redu ako radnik u nedelju sedi kod kuće, strepeći od početka radne nedelje. Za Partejna je to pokazatelj da se mora reagovati, prenosi Klix.

On smatra da nije idealno za svakog da odmah napusti toksično radno okruženje, bilo zbog toga što bi narušio svoju reputaciju ili bi se doveo u nesigurnu finansijsku situaciju. Shodno tome, istakao je sedam strategija za koje smatra da su korisne onima koji moraju da se zadrže na radnom mestu dok ne pronađu bolju poslovnu priliku.

Uspostavite pozitivne granice najbolje što možete

Iz svog poslovnog iskustva je naučio šta znači uspostaviti pozitivne granice na najbolji mogući način.

"Moj šef i ja smo bili na putovanju kako bi smo redizajnirali internet stranicu kompanije. Kazao mi je da mu ne šaljem poruke ili mejlove nakon 17 časova, jer ih tada neće pregledati. Iako je to značilo da moram ranije da ustajem ako želim da promenim stranicu, njegova jasna očekivanja pomogla su mi da sprečim budući konflikt s njim", ukazao je.

Prema rečima Partejna, čak i ako je radno mesto toksično i postoji rizik da dobijete otkaz zbog postavljanja granica, ostanite dosledni.

Stvorite pozitivno radno okruženje

Napomenuo je da je potrebno da izbjgavate tračeve i glasine, tj. da negativnosti ne nosite svojoj kući.

Koristite rad od kuće

Predložio je rad od kuće kao način da izbegnete negativnosti na samom radnom mestu, a to se odnosi i na prethodno spomenute tračeve i glasine.

Vodite dnevnik zahvalnosti

Partejn je neko ko 45-minutni put od posla do kuće koristi da zapiše ono za šta je zahvalan tog dana. Tvrdi da mu to pomaže da se izvuče iz svake negativnosti koja se desi pa tako i drugima preporučuje da čine isto.

Napišite pismo

Nadalje, sugeriše i to da napišete pismo o svemu onome što osećate i mislite. Zatim pismo odložite i pročitajte ga nedelju dana posle.

"Da li se još uvek osećate isto? Možda ćete otkriti da je iskustvo o kojem ste pisali bilo jednokratno ili ćete možda shvatiti da bi trebalo da dodate još nešto. Međutim, zapisivanje pomaže da se zaštitite, odredite prioritete i ne postupate iracionalno", obrazložio je.

Razgovarajte s nekim

Takođe je podsetio da razgovor s kolegama o tome šta se dešava može biti opasnost jer je teško znati s kim zapravo razgovarate i gde će informacije završiti. Zbog toga je potrebno da razgovarate s nekim van posla ko može da sluša i da posavetuje.

Praktikujte samopomoć

Partejn je naglasio da fizička aktivnost, zdravija prehrana, raniji početak spavanja mogu biti od koristi za fizičko i mentalno zdravlje, odnosno olakšati borbu protiv stresa koji nastaje na toksičnom radnom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.