Kako da poboljšamo konkurentnost?

Izvor: B92, 07.Sep.2013, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da poboljšamo konkurentnost?

Beograd -- U mnogim sportovima smo još pri vrhu, ali smo zato po konkurentnosti daleko od vrha liste.

Srbija na najnovijoj listi indeksa konkurentosti zauzima 101. mesto, šest mesta slabije nego prošle godine.

Bolje rezultate sledeće godine kao svoj clj postavila je rekonstruisana vlada, a kao jednu od prvih mera najavljuje izborno obećanje - kancelariju za brze odgovore.

U disciplini konkurentnosti za obavljanje biznisa - nismo ni u prvih 100 na svetu. U uslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za razvijanje posla zaostajemo, kako pokazuje studija Svetskog ekonomskog foruma, ne samo za najrazvijenijim zemljama sveta već i za zemljama bivše Jugoslavije.

Sam vrh liste nije pretrpeo velike promene - najviši rejting konkurentnosti i dalje ima Švajcarska 5.67, potom Singapur pa Finska. Na 4. mesto probili su se Nemci - skočili su sa 6. pozicije. Prvu petorku zaključuju Amerikanci koji su prošle godine bili sedmi.

Bivša Jugoslavija daleko je od vrha - 62. su Slovenci, a blizu njih Crnogorci na 67. mestu. Zanimljivo je da su po indeksu konkurentnosti Makedonci za 0,01 poen ispred Hrvata koji su ušli u Evropsku uniju. Bosanci su na 87. mestu ali i to je za nas bilo nedostižno. Posle prošlogodišnjeg 95. mesta, Srbija je pala na 101. poziciju sa indeksom 3,77.

U analizi Svetskog ekonomskog foruma, jasno je označeno šta su najveći problemi da razvijete biznis u Srbiji što nas smešta na 101. poziciju. Na vrhu je korupcija čija se percepcija po ovom kriterijumu čak i povećala u odnosu na 2012. godinu i izbila na prvo mesto, a odmah do nje neefikasna birokratija i procedure. Krupni su i problemi u pristupu finansiranju biznisa ali i nestabilna politička situacija. Na petom mestu problema je i loša infrastruktura koja onemogućava efikasan posao u Srbiji.

Da bi se rezultat popravio do naredne godine, vlada sprema odgovor - jedno od predizbornih obećanja.

"Kancelarija za brze odgovore će do kraja godine biti i osnovana i regulisana da li će to da bude u samoj Agenciji za privatizaciju koja vremenom već sledeće godine već gubi oni zbog čega je osnovana, svrhu postojanja. Suština je u tome da se smanje dozvole, a ono što je zadatak svakog ministra je da učini sve na promociji projekata koji se tiču njegovog resora", kaže Zorana Mihajlović.

Istraživači koji su snimali stanje u Srbiji kažu da je glavni uzrok našeg pada na listi loše makroekonomsko okruženje na kraju prošle godine.

"U prvom redu, reč je o budžetskom deficitu koji je produbljen, o javnom dugu i nacionalnoj štednji koja je smanjena. Istraživanja su pokazala i da smo kao nacija veoma pesimistični, odnosno drugim rečima kritični kada je davanje ocena o domaćoj konkurentnosti u međunarodnom okvirima u pitanju. Sremni smo da dajemo dosta lošije ocene nego što one realno i jesu" kaže Ristić.

Šanse za popravni uvek ima - indeks za 2014. godinu pravi se prema podacima sa kraja ove 2013. godine pa ima vremena za popravljanje učinka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako da poboljšamo konkurentnost?

Izvor: B92, 07.Sep.2013

Beograd -- U mnogim sportovima smo još pri vrhu, ali smo zato po konkurentnosti daleko od vrha liste...Srbija na najnovijoj listi indeksa konkurentosti zauzima 101. mesto, šest mesta slabije nego prošle godine...Bolje rezultate sledeće godine kao svoj clj postavila je rekonstruisana vlada, a kao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.