Kako da oborite cenu stana koji kupujete? VIDEO

Izvor: B92, 07.Okt.2021, 16:16

Kako da oborite cenu stana koji kupujete? VIDEO

Beograd -- Cene stanova otišle su u "nebeske" visine.

Na to je, između ostalog, uticalo i poskupljenje građevinskog materijala.

"Stanovi su tržišna kategorija, ponuda i potražnja diktiraju cenu", kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije i naglašava da na nju utiču 3 parametra - lokacija, lokacija i lokacija.

"Par puta sam se tako pogađao na vrlo ekskluzivnim lokacijama, nisu bili gotovi stanovi, tek je prva ploča bila napravljena, bilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pretfinansiranje, i onda smo prvo prekontrolisali papirologiju i dozvole za gradnje", priča Rodić.

"Uspeli smo da skinemo cenu sa 2.800 evra po kvadratu, za skoro 500 evra, a to je lokacija u centru grada. Ispalo je da taj investitor u stvari živi od pretfinansiranja, jer nema pare nego traži da neko da novac unapred da napravi stanove"; objašnjava Rodić

"E sledeća je stvar kada pregledate stan, da li je urađen kako stoji u projektu i da li je urađen po kvalitetu i standardima koje ste platili. Ako nije možete da se dogovorite sa investitorom da vam umanji cenu", kaže on.

"Na primer, ako nije urađen tako da dobije enegetski pasoš što treba da vam uštedi pare na energetici, ako nije urađeno po propisima normalno da ćete tražiti da cena bude niže, na instalacijama i keramici isto tako", dodaje Rodić.

"Teško je na kraju, kada ste već dali pare, da se vi dogovarate sa investitorom", upozorava Nikola Đogatović, konsultant za nekretnine, i dodaje da je najbolje dobro se raspitati kome dajete pare, to jest preporuka je najvažnija.

Opširnije u video-prilogu Prve TV:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.