Kako da četvrtak postane poslednji radni dan u nedelji? U jednoj zemlji znaju odgovor

Izvor: B92, 03.Maj.2023, 23:00

Kako da četvrtak postane poslednji radni dan u nedelji? U jednoj zemlji znaju odgovor

Zakon o radu predviđa radnu nedelju do 40 sati, a njeno eventualno skraćenje značilo bi da bi ona trajala 32 radna sata.

To domaći propisi za sada ne predviđaju.

Belgija je nedavno odlučila da uvede nova pravila za radno stanovništvo – radna sedmica se skraćuje sa pet na četiri dana. Za primenu radne reforme biće potrebno nekoliko meseci, a zaposleni će moći od poslodavaca da traže radnu nedelju od četiri umesto dosadašnjih pet dana, uz isti broj radnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sati i to može da se promeni svakih šest meseci. Poslodavac će imati opciju da odbije ovaj zahtev, ali uz pismeno obrazloženje.

U Srbiji je na snazi politika da se radi duže i više, a ne kraće, o čemu je i sam predsednik države više puta govorio. Uz to, i Zakon o radu predviđa radnu nedelju do 40 sati (minimalno 36), a njeno eventualno skraćenje značilo bi da bi ona trajala 32 radna sata, što domaći propisi za sada ne predviđaju, piše Politika.

I sindikati smatraju da je rano o tome pregovarati u Srbiji, ali bi na takav potez mogle da se pozovu pojedine firme u specifičnim delatnostima, među kojima nikako nisu proizvodnja i trgovina u kojima su radnici inače najslabije plaćeni i najduže rade.

Ipak, u Beogradu već duže od godinu dana jedna kompanija posluje samo četiri radna dana u nedelji. Ona se bavi pružanjem rešenja u razvoju ljudskih resursa, regrutaciji i selekciji kadrova i istraživanju tržišta. Za sve zaposlene, a ima ih oko 100, u toj firmi petak je neradni dan. Kako naglašava Aleksandar Plavšin, direktor marketinga u „Menpauer grupi”, ova kompanija je prva u Srbiji javno izašla sa novim konceptom rada.

„U trenutku kada je nova radna nadelja stupila na snagu nismo imali neki poseban primer na koji bismo mogli da se pozovemo, jer se niko u zemlji nije zvanično odrekao petka kao dela radne sedmice. Pored produktivnosti, naruku nam ide i ušteda energije, posebno sada kad je energetska kriza. Na osnovu naših dosadašnjih saznanja, beležimo napredak u smanjenju energetske potrošnje kompanije i repromaterijala koji se koristi u svakodnevnom radu. Plate nismo smanjili proporcionalno zbog jednog dana manje u radnoj nedelji“, navodi Plavšin.

Zaposleni su presrećni što im je svaki četvrtak poslednji radni dan sedmici, a ne postoji osoba u firmi koja je negodovala kada je čula da se prelazi na novi režim rada. Tim lider Minja otkriva da je u kompaniji oko dve godine, a skraćenje radne nedelje videla je kao priliku da se zaposleni ponovo okrenu porodici, koja se često zapostavlja zbog poslovnih obaveza.

„Ova privilegija je u početku delovala kao nerealna ali smo dokazali da se ipak sve može. U kontekstu biznisa smo se ubrzali i naučili da se još bolje organizujemo. Starije i iskusnije kolege su dodatno motivisane zbog skraćenja radne nedelje, a mlađi su se prilagodili kao da je to učestala pojava u poslovnom svetu“, naglašava Minja.

Dodaje i da je posle uvođenja novih pravila još više postala motivisana za rad, jer je rukovodstvo kompanije pokazalo da razmišlja i o svojim zaposlenima, a ne samo o profitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.