Kako će se paorima nadoknaditi šteta nakon oluje? VIDEO

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 11:02

Kako će se paorima nadoknaditi šteta nakon oluje? VIDEO

Nakon nevremena i superćelijske oluje, najveću štetu pretrpeli su poljoprivrednici. Iz Resornog ministarstva poručili su da će država nadoknaditi tu štetu.

Još uvek se čekaju konačne procene štete, naglašava ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i dodaje da je šteta neverovatna, a njene razmere se vide tek kada se krene u obilazak.

"Knjiški" urađeni voćnjaci su uništeni i sravnjeni, a pored toga što je sve odrađeno i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obezbeđeno kako treba, konstrukcije oko samih voćnjaka su ipak podlegle šteti prilikom nezapamćene oluje.

Kako navodi ministarka, jedinice lokalne samouprave, koje su već na terenu, oformile su komisiju, a šteta je procenjena na oko 14 miliona evra na teritoriji opštine Šid, a dodaje da će država svakako na neki način morati da pomogne ljudima čiji su voćnjaci nastradali.

Jelena Tanasković je objasnila da se ona obratila i Evropskoj komisiji, a navodi da očekuje njihovo razumevanje i pomoć, s obzirom da je ovo bilo nešto na šta se nije moglo uticati ni u kom slučaju.

"U ovom trenutku kada ste vi uradili sve da obezbedite voćnjak, niste bili u obavezi i da osigurate isti, stoga će država pomoći i tim ljudima koji nemaju osiuranje voćnjaka. Neće biti lako, ali pronaći ćemo način".

Konačna procena štete na teritoriji opštine Šid biće objavljena do kraja ove nedelje, a to važi i za sve ostale jedinice lokalne samouprave.

"Ovom prilikom želim da pozovem sve predsednike opština i gradova koji su imali štetu na svojim teritorijama, da pozovu komisiju da napravi spisak, kako bi se ta šteta nadoknadila.

Predsednik Srbije je pre par dana promovisao projekat LIID, koji se finansira iz Svetske banke i Francuske razvojne agencije. U tom projektu, jedna od tačaka za koju mogu da se koriste sredstva jesu klimatske promene, a iz tog projekta će svaka opština dobiti sredstva i to ne mala, objasnila je ministarka.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.