Kako će izgledati izgradnja Južnog toka i šta će on sve doneti Srbiji?

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2013, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako će izgledati izgradnja Južnog toka i šta će on sve doneti Srbiji?

26.11.2013. -

Kada su prekjuče u beogradskoj Palati Srbija ispred bliceva i kamera izveštača iz mnogobrojnih novinskih redakcija predstavnici srpske i ruske strane svečano potpisivali ugovore koji se tiču početka izgradnje gasovoda Južni tok kroz Srbiju, mnogi građani su se dobronamerno pitali kakve konkretne koristi će doneti novi gasovod i pod kakvim uslovima će se on graditi, što je dobar povod da se osvrnemo na mnoge tehničke i finansijske detalje ovog energetskog poduhvata >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << veka, koji na najbolji način sami za sebe govore o kakvom kapitalnom projektu je reč.

Naime, odmah nakon svečanog programa, održana je i konferencija za novinare na kojoj su učestvovali direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izamenik direktora Gasproma Aleksandar Siromjatin, koji su objasnili mnoge pojedinosti u vezi predstojeće izgradnje Južnog toka. Prvo je Bajatović saopštioda će za izgradnju srpskog dela gasovoda ruski gasni gigant Gasprom odobriti Srbijagasu najpovoljniji kredit koji se trenutno može dobiti,u iznosi od oko 175 miliona evra, sa kamatnom stopom od 4,25%, i uz period mirovanja do početka funkcionisanja Južnog toka, a predviđeno je da Srbija taj kredit vraća od prihoda koje će imati po osnovu tranzita gasa, koji će iznositi preko 300 miliona evra godišnje. Inače, što se tiče transparentnosti potpisanih ugovora, direktor Srbijagasa je podvukao da će svi navedeni sporazumi biti javno objavljeni.

Nadalje, on je rekao da će Gasprom unapred zakupiti ceo kapacitet gasovoda kroz Srbiju na 25 godina, što je idealna varijanta poslovnog dogovora, jer to znači da srpska strana u tom slučaju ni teoretski neće imati nikakav rizik od gubitka usled eventualne nepopunjenosti cevi.

Takođe, javnost je tom prilikom bila informisana da će uskoro biti raspisan tender za buduće izvođače radova, a srpske kompanije će u taj veliki posao biti uključene, kako je rekao Bajatović, koliko god to bude moguće, jer po međudržavnom sporazumu prednost u izgradnji će imati upravo srpske i ruske kompanije i to pod jednakim uslovima.

U svakom slučaju, na izgradnji će biti direktno zaposleno 25.000, a posredno i čitavih 100.000 radnika iz srpskih građevinskih kompanija, proizvođača opreme i preduzeća koja se bave uslužnim delatnostima, što je sasvim razumljivo ako se uzme u obzir da će u izgradnju srpske deonice Južnog toka biti uloženo oko 2 milijarde evra, a samo do prvog kvartala sledeće godine za izgradnju gasovoda kroz Srbiju na raspolaganju će biti pola milijarde evra.

Pored toga, Bajatović je naglasio kao značajnu činjenicu – da je Gasprom oprostio Srbiji 50 miliona evra penala za ugovorene količine gasa iz Rusije, koje srpska strana nije povukla, a trebala je u skladu sa ugovorom.

U svom izlaganju, direktor Srbijagasa je još napomenuo da zasad nije doneta konačna odluka o izgradnji krakova gasovoda prema Makedoniji i Kosovu, ali čak i u tom slučaju sa Kosovom neće biti potpisan međudržavni sporazum, zato što Rusija nije priznala nezavisnost južne srpske pokrajine, niti će to uraditi.

Sa svoje strane, kodirektor projekta "Južni tok Srbija" Aleksandar Siromjatin je kazao da bi trebalo da gradnja Južnog toka kroz Srbiju bude završena za dve godine, pri čemu će njena deonica biti duga 422 kilometra, a predviđena su i dva kraka – jedan za Hrvatsku u dužini od 52 kilometra i drugi za Republiku Srpsku koji će se prostirati dužinom od 105 kilometara, a projekat južnog kraka prema Makedoniji se nalazi u fazi izrade.

Imajući u vidu sve navedene podatke, izvesno je da će cevi gasovoda Južni tok početi da se polažu punim tempom krajem februara ili početkom marta sledeće godine, za šta neće manjkati potrebnog novca. Sve zajedno, to znači da su u Srbiji na pomolu velike promene u pozitivnom pravcu u ekonomskom, ali svakako i u političkom smislu. I to je najveća korist koju će Srbija imati od gasovoda Južni tok. Zato mi preostaje da ovom prilikom samo ponovim prigodne reči predsednika Nikolića sa svečanog otvaranja, koje glase – «Na mnogaja ljeta».

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.