Izvor: B92, 08.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakav je teret nosača

Beograd -- Grupa nosača prtljaga sa beogradske autobuske stanice od nadležnih traži smanjenje poreza.

Od Uprave stanice je traženo da im obezbedi odgovarajuće uslove za rad. Ta profesija je legalizovana i nosači su, prema zakonu, dužni da mesečno plaćaju paušalni porez. U Poreskoj upravi kažu da je porez za njih već umanjen i da su oni dužni da plaćaju 5.000 dinara mesečno. Nosači mogu da traže korekciju.

Zoran Jovanović i njegove kolege sami su napravili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službene kartice kako bi se razlikovali od ostalih, nelegalnih nosača na stanici. U početku su plaćali porez, koji je sve veći, a kažu da posla nema. Zato traže pomoć od države.

"Ima nas ovde ne znam koliko, od svih traže da plate, a nemamo odakle, jedan mesec platimo, drugi ne platimo. Svi ćemo u zatvor, verujte nam", kaže Jovanović.

Problem nosača prtljaga razmotrila je Poreska uprava. U njihovom dopisu stoji da je porez za njih određen u odnosu na prosečna primanja u opštini u kojoj rade. Poreska obaveza u njihovom slučaju već je smanjena zbog tržišnih uslova u kojima rade, ali nosači tvrde da mesečno ne zarade dovoljno da plate porez.

Za sada nije izvesno ni da li će, kao legalni radnici, nosači dobiti prostorije na Autobuskoj stanici jer, kako je rečeno u Upravi stanice, nema mesta za sve. Prioritet je rešiti problem prostora za autoprevoznike, a nosači će morati da sačekaju.

Dragan Kambera, predstavnik Autobuske stanice, kaže da nosači rade legalno. "Mi njih poštujemo i prihvatamo, ali ne znam kada će doći na red i kada će za njih biti nađena prostorija. Mogu da pošalju zvaničan zahtev, pa ćemo videti", kaže on.

Nosači se spremaju da, posle prijave u Agenciji za privredne registre, nadležnima upute zahtev da im smanje porez. Sačekaće i prostorije, pa ako svi problemi budu rešeni, planiraju da sami sašiju uniforme kako ne bi izgledali drugačije od ostalih zaposlenih na stanici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.