Kada čitam Đilasov program “ne znam da li da se smeje ili da plačem”

Izvor: BKTV News, 05.Feb.2013, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada čitam Đilasov program “ne znam da li da se smeje ili da plačem”

Ekonomista Stojan Stamenković je rekao da “kad čita 15 Đilasovih mera” za izlazak Srbije iz krize “ne zna da li da se smeje ili da plače”. On je ocenio, da je predlog lidera Demokratske stranke (DS) Dragana Đilasa o prelasku na fiksni kurs dinara glupost.

“Uradite to i imaćete crno tržište (deviza) za vrlo kratko vreme”, rekao je on na predstavljanju novog broja ekonomskog biltena “Makroekonomske analize i trendovi” u Ekonomskom institutu.
Stamenković >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je rekao da “kad čita 15 Đilasovih mera” za izlazak Srbije iz krize “ne zna da li da se smeje ili da plače”.
“To je jako lepo. Tu ima nekih mera, daćemo subvenciju malo ovde, pa ćemo dati subvenciju onde i tako dalje. Ima tu i spornih stvari”, rekao je on.
Prema rečima, jedna od spornih mera koje je predložio Đilas je formiranje razvoje banke Srbije.
“Pošto smo rešili Razvojnu banku Vojvodine sad da napravimo to i u Srbiji. Ta priča je bila prisutna i dok je DS bila na vlasti”, rekao je Stamenković, koji je koordinator istraživačkog projekta MAT-a.
On je postavio pitanje šta Đilasu znači to da treba ukinuti monopole u privredi.
“To je problem koji nije nov, ali se ne ukida dekretom, već morate da napravite sistem koji će stvoriti polje za dolazak, osnivanje kompanija i uspostavljanje konkurencije”, rekao je Stamenković i kao primer naveo probleme koje već godinama ima švedska Ikea kod realizacije plana da dođe u Srbiju.
Predsednik DS-a Dragan Đđilas je prošle sedmice predložio novi program stranke koji pokretanje ekonomije vidi kao ključ za postizanje svih ciljeva.
Đilas je ocenio da država mora da prepozna poljoprivredu, prehrambenu industriju, energetiku, IT industriju i razvoj infrastrukture kao oblasti u kojima Srbija ima najveće šanse za uspeh.
On se zauzeo za jačanje industrije, formiranje razvoje i izvozne banke, kreiranje prostora za otvaranje novih državnih preduzeća u oblastima u kojima postoji jasan državni interes, pre svega u poljoprivredi.
Izvor: Beta
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.