Kad ne plaća država, neću ni ja

Izvor: B92, 06.Nov.2010, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kad ne plaća država, neću ni ja"

Beograd -- U javnosti sve glasnije nezadovoljstvo nakon objavljivanja informacije da državne institucije ne plaćaju komunalije, dok se od građana očekuje da budu platiše.

Stručnjaci kažu da novca za račune nema jer se radije podmiruju obaveze koje donose političke poene.

Posle obelodanjivanja informacije da Vlada, Skupština i Predsedništvo ne plaćaju račune za komunalije i da za struju, grejanje i vodu duguju 210 miliona dinara, građani nezadovoljni što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlast koja od njih traži da redovno plaćaju komunalije, sama to ne čini.

Milioni građana Srbije svakog meseca uredno plaćaju svoje račune za vodu, grejanje, struju ili telefon. I dok se poskupljenja grejanja pravdaju i velikim brojem neplatiša, jedan od najvećih je vlada koja tako vređa dostojanstvo potrošača, kažu u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije.

"Tražiti od potrošača da redovno plaćaju svoje obaveze, pretiti im isključenjima i kaznama, a da ste vi kao država najveći dužnik za komunalne obaveze u najmanju ruku vređa dostojanstvo potrošača. I potpuno je jasno zašto vlada prećutno dozvoljava poskupljenje komunalnih usluga na lokalu pravdajući se time da je to stvar lokalnih samouprava", kaže Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Ljutnju zbog ovakvog ponašanja vlade građani su pokazali i na društvenoj mreži "Fejsbuk" osnivanjem grupe u čijem naslovu stoji da ako država ne plaća račune - ne moramo ni mi.

I anketa B92 pokazuje nezadovoljstvo građana:

Oni mogu da rade kako hoće - sami pišu zakone, sami ih i sprovode, mi ne možemo tu ništa.

Prvo svojim primerom treba da pokažeš - i kad je korupcija, i kad je uređenje društva i kad je piramidalna struktura celog sistema, od glave mora da se krene. Jer ako gore ne valja ne možeš da očekuješ da ljudi rade kako treba, a gore ne valja.

Šta da vam kažem, više morala treba svuda pa i kod Vlade.

U Transparentnosti Srbija kažu da ovo nije nova situacija i da je slično bilo kada su putari tražili novac za poslove koje su odavno obavili.

"Čini mi se da je i ovde po sredi svesno previđanje obaveza koje država ima zato što je budžet nedovoljan, i vlada i ministri radije se odlučuju da podmire neke obaveze koje im mogu doneti više političkih poena. Dakle, da isplate penzije, da isplate neku pomoć ili da obezbede novac za plate svojih službenika", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija.

Nenadić zaključuje da vlada neplaćanjem računa dovodi javna komunalna preduzeća u gubitke i smanjuje im vrednost pred eventualnu privatizaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.