Kad država refundira domaće letovanje

Izvor: GdeInvestirati.com, 11.Jun.2015, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad država refundira domaće letovanje

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić pozvao je ovih dana ministre, ali i građane, da godišnji odmor provedu u zemlji.

Namera mu je, čini se, da posebnim poreskim podsticajima privoli što više budućih putnika da Mediteran zamene srpskim planinama, banjama i jezerima.

Kolike i kakve olakšice turisti mogu da očekuju i kako će se to odraziti na državnu kasu za sada se ne zna. U resornim ministarstvima finansija i turizma saznajemo da je sve na nivou >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << ideje i da ta zamisao predsednika vlade tek treba da bude razrađena.

Prema pisanju tabloida Vlada Srbije priprema uredbu koja bi propisala da građanima, koji odmor provode u zemlji, bude vraćen deo poreza od plaćenih hotelskih i drugih usluga uz priložen fiskalni račun. Premijer je uzor za tako nešto našao u slovačkoj vladi premijera Roberta Fica koja je na ovaj način podstakla razvoj turizma.

Slično su od početka krize radili i drugi državnici. Vladimir Putin je prošle godine pozvao političare, ali i zaposlene u javnom sektoru Rusije da godišnji odmor provedu na Krimu i u Sočiju, doduše ne nudeći poreske olakšice, ali svakako želeći da pomogne domaćem sektoru turizma.

Još se ne zna da li će srpska vlada možda prekopirati model koji je svojevremeno primenila kod povraćaja PDV na hranu i opremu za bebe. Prema aktuelnim propisima, da bi roditeljima bili nadoknađeni troškovi od njih se traži da prilože fiskalni račun, da njihova kupovina ne pređe određeni iznos i, naravno, da im primanja nisu veća od maksimalno dozvoljenih. U tom smislu Vlada Srbije bi osim fiskalnog računa, od turista mogla da traži da u određenom hotelu provedu najmanje sedam dana ako žele oslobađanje ili umanjenje poreza na dodatu vrednost.

Porez na hotelski smeštaj inače iznosi 10 odsto, dok je na hranu i piće koji se troše u hotelskim restoranima 20 procenata. Trebalo bi podsetiti da je prethodna vlada krajem 2013. godine povećala porez na hotelske usluge sa osam na deset odsto. Prvobitno je bilo planirano povećanje od čak 20 odsto. Hotelijeri su se bunili i ostala im je niža stopa PDV-a. Tadašnji ministar finansija Lazar Krstić rekao je da bi viša stopa bila ekonomski opravdana samo u Beogradu, dok bi uništila sve hotele u unutrašnjosti.

Ako se zna da se iz zemlje iznese milijardu evra za letovanje u inostranstvu, potez premijera je ekonomski opravdan, smatra Toma Momirović, predsednik Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede „Hores”. On kaže da se mnoge zemlje protiv krize bore obaranjem poreza na hotelske i ugostiteljske usluge. Direktiva Evropske unije je da PDV na usluge restorana bude 15,8 odsto. Bugarska je u tome otišla najdalje kada je za 50 procenata oborila PDV na hranu i piće.

– Kada bi premijerov predlog zaživeo i kada bi se delimično ili potpuno umanjio PDV na ugostiteljske usluge značilo bi svima. Ne verujem da bi državi drastično pali prihodi, jer bi se sigurno veći broj građana odlučio za boravak na našim planinama, jezerima i banjama. Građani bi mogli da računaju na niže cene i do 15 odsto – kaže Momirović.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.