Kad Putin naredi, buldožeri haraju Rusijom

Izvor: B92, 18.Avg.2015, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad Putin naredi, buldožeri haraju Rusijom

U Rusiji je za desetak dana uništeno oko 900 tona hrane što je otvorilo dilemu treba li zabranjenu hranu spaljivati ili je deliti siromašnima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 6. avgusta dekret o zabrani uvoza prehrambrenih proizvoda iz zapadnih zemalja koje su na spisku ruskih kontrasankcija.

Prema podacima poljoprivredne inspekcije (Rosseljhoznadzor), u skladu sa Putinovim ukazom, uništeno je 550 tona voća i povrća i 321 tona mesa i mesnih proizvoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ribe, živine i sireva. Pri tom je 576 kilograma hrane čiji je uvoz zabranjen preneseno u ručnom prtljagu.

U isto vreme, Rusi, koji su uprkos ekonomskoj krizi i devalvaciji rublje uspeli ovog leta da otputuju u inostranstvo, zabrinuti novostima o oduzimanju hrane na granici, pre svega pršute i sira, na društvenim mrežama aktivno postavljaju pitanje koliko se može preneti preko granice. "Koliko sira i pršute se može poneti sa odmora u inostarnstvu da ne bi bilo problema sa carinom" jedan je od naslova u ruskim dnevnim novinama. Predstavnici poljoprivredne inspekcije se pravdaju da nije reč o oduzimanju zabranjenih proizvoda na granici, već da proizvodi moraju biti fabrički upakovani. I da svako ima pravo da unese po pet kilograma sira i pršute.

Rusko tužilaštvo je danas otvorilo "vruću liniju" kako bi građani mogli da ih obaveste u uvozu i prodaji zabranjenih prehrambenih proizvoda.

Mediji svakodnevno izveštavaju o podvizima lokalnih službi poljoprivredne inspekcije širom Rusije odnosno zapleni i uništavanju mesa iz SAD, mesnih prerađevina iz Portugalije i Mađarske, mlečnih proizvoda iz Nemačke i Letonije, ribe iz Norveške i Danske, voća i povrća iz Poljske.

Sve to je pronađeno u prodavnicama i na pijacama i pred kamerama, u skladu sa unapred utvrđenom procedurom, uz zapisnik, uništeno buldožerima ili spaljeno u pećima.

Snimak apsurdne akcije policije kada je zaplenila a potom buldožerom uništila tri zamrznute guske iz Mađarske pronađene u jednoj seoskoj prodavnici u republici Tatarstan, izazvao je na društvenim mrežama podsmeh i ubrzo postao hit.

Inspekcija je, međutim, morala da kazni nadležne jer su guske smrvljene buldožerom na smetlištu, a ne spaljene u specijalnim pećima, kako je predviđeno propisima.

Ruska nevladina organizacija "Društvo za zaštitu potrošača" je tim povodom zatražila od Putina i premijera Dmitrija Medvedeva da preciziraju kako treba pravilno uništavati guske.

"Suština najčešćih pitanja koje nam šalju potrošači glasi – desila se nezgoda, našao sam u frižideru gusku, šta da radim, gde da trčim", navodi se u obrazloženju organizacije i dodaje da "odgovorni potrošač – patriota" pošto nema buldožer ni poligon za pravilno odlaganje otpada ne može sam da reši problem.

Zamenik načelnika poljoprivredne inspekcije za republiku Tatarstan Jevgenij Ivanov rekao je radiju Govori Moskva da je u Tatarstanu napravljena greška jer se buldožer koristi samo za u uništavanje poljoprivrednih proizvoda, dok se meso mora spaljivati.

Istraživanje nezavisnog Levada centra pokazalo je da se 48 odsto građana protivi odluci Kremlja o uništavanju proizvoda iz zemalja protiv kojih su uvedene kontrasankcije. Oni se istovremeno zalažu da se hrana ne uništava već deli siromašnima, dečijim domovima, bolnicama, socijalnim ustanovama.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačov kaže međutim da je to nemoguće, jer ti proizvodi mogu da štete zdravlju i da država ne želi da žrtvuje zdravlje građana. "Ako se ti proizvodi budu delili, gde je garancija da neće biti korupcije", objašnjava Tkačov.

Ruski komunisti su čak predložili zakon kojim bi zabranjenu hranu umesto da je uništavaju delili siromašnima, ili stanovnicima u istočnoj Ukrajini, sa čime se slaže i Ruska pravoslavna crkva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.